akademija 130 god bicklizma u vojvodini

Obeležena 130. godišnjica biciklizma u Vojvodini

Biciklistički sport u Vojvodini obležio je  značajan datum, 130 godina od kako su se zakotrljali prvi velosipedi vojvođanskim drumovima i šorovima! Biciklistički savez Vojvodine je tim povodom organizovao, pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine i Sekretarijata za sport i omladinu Vojvodine, svečanu Akademiji u Muzeju sporta Vojvodine u Novom Sadu, a prisustvavao je veliki broj uglednih političkih i društveno sportskih radnika, biciklista, nekadašnjih asova i prijatelja biciklističkog sporta.

Branko Vujović iz Sekretarijata za sport i omladinu Vojvodine je istakao da se ova institucija trudi da pomogne organizatorima manifestacija koje obeležavaju značajne datume iz istorije sporta:

Povezana vest:  Zekavica deveti, Stanković deseti u pustinji

– Tradicija od 130 godina je značajna i u okvirima celokupnog našeg sporta, a ne samo biciklizma i primer kako se na na uspesima, radu i trudu generacija sportista i velikog broja sportskih radnika stvara izuzetan ugled. Pokrajinski sekretarijat je strateški partner sa Biciklističkim savezom Vojvodine i nadam se da će se ta saradnja i nastaviti – rekao je Vujović.

Predsednik BS Srbije Dragan Dostanić je čestitao jubilej i podsetio da su biciklisti sa prostora Vojvodine dali veliki doprinos razvoju ovog sporta u našoj zemlji. Predao predsedniku BS Vojvodine Nebojši Subiću plaketu BSS za sećanje na ovaj značajan datum.

Povezana vest:  Kasa 15. u trećoj etapi i trenutno je peti u generalnom plasmanu na trci „Oko Slovačke“

– Drago mi je što sam među prijateljima da zajedno obeležimo ovu značajnu godišnjicu. BS Srbije je 125 godina biciklizma proslavio 2009. Zahvaljujem se svima koji su kao sportisti ili biciklistčki radnici, dali  veliki doprinos razvoju biciklističkog sporta u našoj državi. Zajednička obaveza je da na svetloj tradiciji našeg sporta, koja je odličan temelj i putokaz mlađim generacijama, nastavimo sa uspesima – rekao je Dostanić.

Plaketu BS Vojvodine su dobili Dragan Dostanić, kao i pripadnici sanitetske službe Doma zdravlja Novi Sad, Saobraćajne policije i Uprave policije, koji su veliki prijatelji i pouzdani saradnici u organizaciji svih biciklističkih manifestacija. Nagrađeni su i BK Vojvodina iz Novog Sada, BK Bečej, BK Spartak iz Subotice, Tibor Tarjan za rad u ženskom biciklizmu kao i novinari Mladen Pavlović i Lazo Bakmaz za dugogodišnje praćenje i izveštavanje  sa bicklističkih manifestacija.

Povezana vest:  Falkensteiner Hotel Stara Planina domaćin biciklista MTB Serbia Open, trka za trofej Stara Planina 14. jula

Predsednik BS Vojvodine Nebojša Subić je najavio da će sledeće godine biti izdata monografija o 130 godina biciklizma u Vojvodini. Svečanost je počela biciklističkim čardašem, koji je komponovao Miška Lenđer iz Mađarske, a posvećen je  biciklizmu i biciklistima. Kratak istorijat biciklizma na ovim prostorima prezentovao vrsni poznavalac ovog sporta, novinar RT Vojvodine Lazo Bakmaz.