doping
Posle Kontadora, CAS suspendovao i penzionisanog Ulriha
Sud za sportsku arbitražu (CAS) proglasio je danas bivšeg šampiona „Tur de Fransa“ nemačkog biciklistu Jana Ulriha krivim za krvni doping.
CAS je u slučaju koji je vođen između Međunarodne biciklističke unije i Ulriha, odlučio da retroaktivno suspenduje Nemca na dve godine i poništi mu sve rezultate postignute od 1. maja 2005. godine.
Ulrih je 2007. završio karijeru profesionalnog sportiste, pošto je godinu dana ranije bio umešan u aferu poznatu pod nazivom „operacija Puerto“.
Španska policija je dan uoči početka Tur de Fransa suspendovala Ulriha i nekolicinu najboljih svetskih bicklista nakon što je zaplenila dokumentaciju lekara Eufemijana Fuentesa.
Doktor Fuentes je optužen da je više od 200 sportista snabdevao doping sredstvima, a Ulrih je, uz svog velikog konkurenta Italijana Ivana Basa, bio najpoznatiji učesnik te afere.
Ulrih je 1997. trijumfovao na Tur de Fransu, četiri puta bio drugi, dok je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. osvojio zlatnu i srebrnu medalju.
CAS je nedavno suspendovao španskog biciklistu Alberta Kontadora na dve godine zbog korišsćenja dopinga i oduzeo mu pobedu na „Tur de Fransu“ 2010. godine.
Povezana vest:  Partizan „Pauer muv“ u Istri sakuplja kilometre