Izabrani selektori za planinski biciklizam

planinci_susanj_2010Na sednici Predsedništa Sekcije klubova za planinski biciklizam u BS Srbije, izabrani su selektori koji će voditi nacionalne selekcije u prvoj godini olimpijskih kvalifikacija za London 2012.
Selektor seniora biće, i dalje, Ivan Davosir, naš najtrofejniji biciklista u planinskom biciklizmu sa devet titula šampiona, šef stručnog štaba prvog srpskog kluba u planiskom biciklizmu novosadskog Fanatika.
Juniore će voditi Boris Popović, reprezentativac, osnivač novosadskog kluba Ris sajkling. O kadetima će brinuti Nemanja Vajs, nekadašnji reprezentativac, osnivač najmlađeg novosadskog kluba BK Novi Sad. Za lepši deo reprezentacije u planinskom biciklizmu biće zadužen Dragan Nikolić iz Orlovca (Crna Trava). Direktor reprezentacije biće Aleksandar Marić sportski direktor kragujevačkog Radničkog.
Za predsednika Sekcije za planinski biciklizam BS Srbije izabran je Igor Jemcov iz beogradskog Progresiva. Na ovoj dužnosti zemenio je Aleksandra Marića. Selektori, Igor Jemcov i Aleksandar Marić , činiće Stručni tim Sekcije za planski biciklizam.
Odlučeno je da se ove godine za Ligu Srbije u planinskom biciklizmu boduje samo šest trka, stim što će se za generalni plasman računati pet najboljih rezultata. Sastanku rukovodstva Sekcije za planinski biciklizam BSS prisustvovao je i generalni sekretar BSS Petar Rokvić, kao i reprezentativci Bojan Đurđić (Radnički, Kragujevac), Ivan Tomić (Progresiv) i Oliver Štrbac (Fanatik).
– Za nas je ova godina važna, jer počinjemo borbu za bodove za svetsku rang listu – istakao je Aleksandar Marić direktor reprezentacije i dodao: – Prve trke za bodove su sredinom marta u Grčkoj, nadamo se dobim plasmanima, jer smo, uz podršku BSS uspešno sproveli pripreme na Jadranu. Imamo, posle duže vremena, širok krug kandidata za reprezentaciju, mesta nisu kaparisana i šansu će dobiti samo vozači koji mogu da nam donesu najviše bodova. Svi poeni sakupljeni do 31. decembra 2011. računaće nam se za plasman na listi nacija. Moramo da budemo među 24 zemlje na svetskoj rang listi, kako bismo imali učesnika na olimpijskoj trci u Londonu. 
Ciljevi sezone su Šampionat sveta u u septembru u Kanadi, Evropsko prvenstvo u Izraelu u junu i Balkanski šampionat u maju u Kragujevcu.
Srbija je prošlu godinu završila na 33. mestu svetske rang liste sa 438 bodova. Bile su rangirane 74 zemlje. Na 24. mestu Namibija je imala 699 bodova. Najbolji plasman na pojedinačnoj svetskoj rang listi imao je Bojan Đurđić koji je bio 96. u konkurenciji 1.564 biciklista, sa 240 poena. 

Povezana vest:  Grajpel dobio i petu etapu Tura