20120422_MS_TOT_015 

Stević 21, Kasa 105. u vremenu pobednika u drugoj etapi na „Predsedničkoj trci“ u Turskoj
 
Dvojica srpskih olimpijskih kandidata Ivan Stević (Partizan) i Gabor Kasa (Spartak, Subotica) koji voze u majicama turske profi ekipe „Salkano tim“ završili su drugu etapu „Predsedničke trke“ u Turskoj (visoka 2.HC kategorija) u vremenu pobednika na 21. odnosno  105. mestu.
Pobednika 153 kilometra dugačke druge etape od Alanje do Antalije odlučio je sprint grupe od 185 biciklista od 189 koliko ih je završilo,  svrstanih u 25 profesionalnih ekipa. Slavio je Nemac Andre Greipel u vremenu 3:16,04 časova ispred Metju Harli Gosa (Australija) koji je bio drugi i u prvoj etapi i Matea Pelučija (Italija)..
– Mnogo je vozača i velika gužva i mene su prosto izgurali u prvoj etapi pa sam naleteo na zaštitnu ogradu i napravio salto. Dobro sam „zveknuo“  glavom i ramenom, ali na sreću ništa nisam polomio – preneo je prve utiske Ivan Stević koji u karijeri ima dve etapne pobede na HC trkama – 2007. na „Oko Džordžije“ i 2010. na „Oko jezere Ćinghua“. – I u drugoj etapi je bilo dosta gužve, imao sam dobru poziciju za sprint u finišu, ali su moji suvozači ostali pozadi i posle dosta guranja odustao sam od sprinta da ponovo ne padnem. Treća etapa u utorak od Antalije do Elmalija je kratka, samo 123 km, ali ima dva brdska cilja prve i jedan druge kategorije i nemam neke velike ambiciji jer nisam još za brda u ovom delu sezone. Pripremaću se za četvrtu etapu od Fetije do Marmarasa od 132 km, koja je po mojoj meri i gde se nadam možda i podijumu.
Greipel je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa 6:21,47 časova i ima dve sekunde bolje vreme od Gosa i osam sekundi prednosti pred Pelučijem. Holanđanin Bos, koji je pobedio u prvoj etapi je četvrti. Stević je 40. sa 12. sekundi zaostatka, dok je Kasa 116. sa 18 sekundi slabijim vremenom od Greipela.
Srbija, uz dvojicu biciklista, na ovoj prestižnoj trci ima i dvojicu sudija. Marko Pročikević je međunarodni komesar UCI za doping kontrolu dok je Marko Živanović nacinalni komesar, član sudijskog kolegijuma.

 

Povezana vest:  Borisavljević 48. u trećoj etapi u Istri