IVAN_STEVIC_2012 

Stević i Kasa se u Slovačkoj zagrevali za trku „Kroz Srbiju“
 
Srpski biciklisti Ivan Stević, olimpijac Partizana i Gabor Kasa iz subotičkog Spartaka koji voze za turski „Salkano tim“ ove godine, iskoristili su trku „Oko Slovačke“ u kategoriji 2.2 za bodove u Evropa turu, kao probu pred trku „Kroz Srbiju“ koja će se voziti od 12. do 17. juna od Niša do Beograda u šest etapa, takođe u kategoriji 2.2.
Gabor Kasa je završio na 49. mestu sa 7,40 minuta zaostatka u odnosu na pobednika, dok je Ivan Stević bio 76. sa 13,40 minuta slabijim vremenom. Najbolji plasman  u etapi imao je Ivan Stević koji je osvojio deseto mesto u poslednjoj, petoj etapi, dok je Kasa bio 11. u prvoj etapi.
Žutu majicu start – cilj nosio je Enriko Rosi (Italija, Meridiana tim)  i uz to je pobedio u dve etape, prvoj i četvrtoj. U drugoj etapi slavio je Davide Rebelin (Italija, Meridiana), u trećoj Verner Ribenbauer (Austrija), a u petoj Tomas Smolen (Poljska).
Rosi je pobedio u vremenu 20:39,55 časova ispred Aleksandra Prišpetnija (Rusija, Itera Kaćuša) koji je imao 53 sekunde slabije vreme i Italijana Davida Rebelina iz Meridiana tima sa 3,30 minuta zaostatka.  Rebelin i Prišpetnij prijavljeni su za trku „Kroz Srbiju.
Ovogodišnja 52. trka „Kroz Srbiju“ se vozi pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“ uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstva omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnih policija Srbije i BiH i gradova etapnih mesta Niš,  Kragujevac, Bajina Bašta, Ruma, Sremska Mitrovica i Beograd.
Žutu majicu darovaće PTT Srbije sa firmama Vestern union, SAP i S i T, NIS Gasporm njeft sponzorisaće tačkastu majicu za najboljeg na brdskim, prolaznim i ciljevima etapa, plavu majicu za brdske vozače Sosijete ženeral banka, zelenu za sprintere Salkano, a belu za mlade vozače Farmakom MB.
U sponzorskom pulu su i Delta motors Be – Em – Ve, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće je Prolom voda. Medijski sponzor je  RTS TV Beograd.
Trasa ovogodišnje trke ,,Kroz Srbiju:
Prva etapa, 12. jun: Niš, svečano otvaranje trke (58 km).
Druga etapa, 13. jun: Niš – Kragujevac (191 km)
Treća etapa 14. jun: Kragujevac – Bajina Bašta (175 km)
Četvrta  etapa, 15. jun: Bajina Bašta – Pale (172 km).
Peta etapa,  16. jun: Milići – Ruma (154 km).
Šesta etapa, 17. jun: Sremska Mitrovica – Beograd (77,8 km).

 

Povezana vest:  Daniloviću „Velika nagrada Kraljeva"