logo,_juniorsko_evropsko_prvenstvo_na_bledu

VESLANJE
JUNIORSKO EVROPSKO PRVENSTVO NA BLEDU (9-10. JUN 2012)
Četverac sa kormilarom evropski prvak
 
Tri finala, jedna medalja, i to zlatna, skor je Srbije na Drugom juniorskom evropskom prvenstvu koje je u nedelju, 10. juna 2012, završeno na Bledu (Slovenija). Evropski prvaci postali su Bojan Došljak, Aleksandar Marinkovski, Aleksandar Beđik, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić koji su u finalu četverca sa kormilarom s vremenom 6:22.24 osvojili zlatnu medalju ostavivši iza sede posade Italije (6:26.36) i Ukrajine (6:31.77).
Drugi po uspešnosti od naših 11 posada koje su nastupe na Bledu bio je dvojac bez kormilara Igor Lončarević, Andrija Šljukić koji je u finalu ove discipline zauzeo četvrto mesto sa svega 64 stotinke zaostatka za bronzanm Mađarima. Trijumfovao je čamac Rumunije (6:43.43), dok je srebro pripalo Mađarskoj (6:49.27). Osmerac u sastavu Nikola Krlović, Luka Pejanović, Viktor Pivač, Uroš Marinković, Ignjat Đorđević, Ivan Stanišić, Nikola Selaković, Uroš Stanojević, kormilar Marko Arvai s vremenom 5:58.16 bio je šesti u finalnoj trci, iza posada Italije (5:38.90), Rumunije (5:43.77), Belorusije (5:46.86), Češke (5:53.65) i Mađarske (5:56.84).
Ostale naše posade morale su da se zadovolje B finalima. Četverac skul Marko Milovanović, Miljan Milošević, Dušan Novaković, Luka Jošić je u svojoj grupi polufinala bio peti s vremenom 6:11.04 dok je u borbi za plasman od 7. do 12. mesta s vremenom 6:16.22 zauzeo šesto mesto. Dubl skul Marko Jošić, Petar Jovanović u B finalu je s vremenom 6:49.13 zauzeo četvrto mesto pa je u konačnom plasmanu 11. S vremenom 6:20.58 četverac bez kormilara Ljubomir Gavrić, Miloš Šćepanović, Dragiša Milovanović, Miloš Aleksić je trijumfovao u B finalu pa je šampionat završio na visokom sedmom mestu. Martin Mačković je u B finalu skifa zauzeo drugo mesto s vremenom 7:18.33 pa mu je u konačnom skoru pripalo osmo mesto. U B Finalu dubl skula Petar Jovanović i Marko Jošić su s vremenom 6:49.13 bili četvrti, ukupno 10. na prvenstvu.
Na Bledu smo imali tri ženske posade. Dubl skul Ljiljana Jošić, Zorica Mrđa trijumfovao je u B finalu s vremenom 7:23.93 pa je šampionat završio na sedmom mestu. Ženski četverac skul Aleksandra Knežević, Jelena Momirov, Milica Lugonja, Luna Ugrenović je s vremenom 7:15.52 bio drugi u B finalu, dok je Nađa Ilić u ženskom skifu završila šampionat na 13. mestu. U odličnoj trci repesaža s vremenom 8:29.32 bila četvrta sa svega 28 stotinki zaostatka iza trećeplasirane Estonke Tohu. Prethodno je u kvalifikacijama s vremenom 9:09.21 zauzela četvrto mesto. Prava je šteta što naša skifistkinja nije uspela da se domogne polufinala jer je izdanjem u repesažu pokazala da ima potencijal i da je samo nedostatak sportske sreće koštao boljeg plasmana na Bledu.
– Nastup naših juniora na Bledu mogu da okarakterišem uspešnim pogotovo ako se zna da smo na šampionat otputovali dan pošto je naš seniorski reprezentativac Nemanja Nešić iznenada preminuo. Zbog tog tragičnog događaja, koji je potresao ceo veslački sport u Srbiji, a i šire, i dalje smo svi u šoku pa je svaki rezultat na Bledu predstavljao uspehm – kazao je Nebojša Ilić, selektor veslačke reprezentacije Srbije, koja je na Bledu u znak žalosti za Nemanjom Nešićem nastupala sa crnim florom.
– Četverac sa kormilarom je osvajanjem zlata ostavio najjači utisak. U finalu je odveslao izuzetno dobru trku postavši evropski prvak sa gotovo pet sekundi prednosti u odnosu na vicešampione Italijane. Dvojac bez kormilara je takođe bio na visokom nivou i umalo je ostao bez medalje koja bi upotpunila dobar utisak. Ipak, pauza Šljukića od deset dana nakon regate u Minhenu zbog bolesti ostavila je traga i svakako da na Bledu zbog toga nije bio u stanju da na najvišem nivou odvesla sve tri trke u samo dva dana. Samim plasmanom u finale prijatno je iznenadio i osmerac a isto važi i za četverac bez kormilara i ženski dubl skul koji su trijumfovali u B finalima i tako šampionat završili na sedmim mestima – ocenio je učinak juniora na Bledu Ilić.

 

Povezana vest:  Poznat raspored trka u Tokiju