lance-armstrong

Armrstrong ponovo optužen za doping

 

Američka antidoping agencija (USADA) optužila je danas sedmostrukog pobednika „Tur d Fransa“ Lensa Armstronga za doping i zabranila mu takmičenje u trijatlonu, kojim se bavi nakon povlačenja iz biciklizma. Američki biciklsta je optužbe USADA ocenio kao neosnovane.

-Nikada se nisam dopingovao i za razliku od onih koji me optužuju, takmičio sam se 25 godina, bez velikih promena u učinku, prošao više od 500 doping testova i nikad nisam pao ni na jednom. USADA to ignoriše i podiže optužnicu protiv mene, a ne protiv onih za koje je dokazano da su se dopingovali. To više govori o njima, nedostatku poštenja i osveti, nego o mojoj krivici ili nevinosti – rekao je Armstrong.

Povezana vest:  Der 26. u prvoj etapi i 34. u generalnom plasmanu na Istarskom proleću

Armstrong se do februara ove godine nalazio pod istragom federalnog tužioca, zbog sumnje da je sa timskim kolegama novac od sponzora koristio za doping. Bivši kolega iz tima Flojd Lendis optužio ga je, ne samo za korišćenje nedozvoljenih supstanci, već i da je prodavao drugim vozačima sredstva kako bi izbegli pozitivan test na doping kontroli.

Povezana vest:  Nibali nadomak osvajanja Vuelte

-Video sam EPO u njegovom frižideru, video sam kada ga je ubrizgavao, kao što sam i ja često radio. Armstrong je samo uzimao ono što i svi ostalii. Najveći deo ekipe koristio je EPO, testosteron i transfuziju krvi kao doping – rekao je tada Lendis za televizijsku stanicu Si-Bi-Es (CBS).

Istraga je obustavljena posle dve godine. Armrstrong nikada nije pao na antidoping testu, iako je tokom karijere često bio optuživan, a samo Antidoping agencija SAD testirala ga je oko 30 puta od 2001. godine.

Povezana vest:  Petorica Srba na Prvenstvu sveta u Holandiji