borisavljevic_nant

Borisavljević na Kupu nacija u Nantu

Biciklista Miloš Borisavljević, najbolji srpski junior član kraljevačkog Metalca, pozvan je da o trošku organizatra uz plaćenu avio kartu i smeštaj, 21. oktobra učestvuje na završnoj trci sezone u blizini Nanta u Francuskoj kategoriji 1.1 Kup nacija u vožnji na hronometar.

– Vožnja protiv štoperice – hronometar je bolna tačka siromašnog srpskog biciklizma – kaže selekor seniorske reprezentacije Radiša Čubrić, ujedno i trener Borisavljeviću u Metalcu.- U celoj Srbije nemamo dva kvalitetna bicikla za hronometar, ali smo uspeli, zahvaljujući nesebičnoj pomoći prijatelja, inače biciklističkog sudije Zorana Čubre, da obezbedimo dobar bicikl. Pozajmiće Borisavaljeviću svoj sa kojim se takmiči u triatlonu.

Povezana vest:  Mitić 85. na hronometra u Austriji

Vožnju na hronometar inače nazivaju “trenutak istine”, jer je biciklista prepuštene sam sebi, bori se protiv sekundi i minuta, nema pomoć suvozača i pridaje joj se velika pažnja u drugim zemljama.

– Oprema je veoma skupa, a bicikli koštaju između 15 i 20 hiljada evra – objasnio je Čubrić.- Jeste skupo, ali moramo da počnemo i mi više da radimao sa mladima za ovu disciplinu jer je međunarodna federacija vratila na program Šampionata sveta posle 17 godina ekipni hronometar, za sada samo za timove ali će, siguran sam, uskoro biti i za reprezentacije. Radim sa Borisavljevićem od kada smo dobili poziv i cilj je da na 20 km podignemo brzinu na 45 km na čas što u juniorskoj konkurenciji obećava visok plasman. U kategoriji elita ove godine je šampion sveta Toni Martin vozio oko 50 km na čas.

Povezana vest:  Stefanović sjajan 14. u Šenčuru

Čubrić je posebno naglasio da je ovo priznanje i srpskom biciklizmu i dobrim rezultatima Borisavljevića, koje je ove sezone doneo Srbiji plasmanima na trkama Kupa nacija za juniore, prve svetske bodove!