Lance_Armstrong_2012

USADA objavila kompletan izveštaj o Armstrongu
 
Antidoping agencija SAD (USADA) objavila je danas kompletan izveštaj na osnovu koga je proglasila biciklistu Lensa Armstronga krivim i naredila da mu se oduzme svih sedam titula sa Trke kroz Francusku.
Izveštaj je dugačak više od 150 strana i u njemu se navode imena 11 Armstrongovih timskih kolega, među kojima su Džordž Hinkepi, Tajler Hemilton i Flojd Lendis, koji su ključni svedoci.
U njemu se oktriva i da je Armstrong ostao u kontaktu sa italijanskim lekarom Mišelom Ferarijem i nastavio da ga plaća godinama pošto je doktor u svojoj zemlji bio kažnjen, a biciklista objavio da je prekinuo svaki kontakt sa njim.
Izveštaj tačku po tačku predstavlja da su biciklizam i doping bili nerazdvojni u biciklizmu te ere, a da su Armstrongovi timovi bili najbolji u sakrivanju toga.
Armstrong je osvojio Tur d Frans pet puta sa timom Ju-Es Postal servis od 1999. do 2004. godine, a onda ponovo 2005. kada je glavni sponsor bio televizijski kanal Diskaveri.
USADA je navela da je Armstrong odlučio da svoj proklamovani cilj stalnog pobeđivanja ispuni „daleko izvan pravila“. Agencija ga je optužila da je svoje trijumfe zasnovao na zabranjenim supstancama.
-Da stvari budu surovije, isto je očekivao i zahtevao od svojih timskih drugova – piše u izveštaju USADA.
Armstrong se nije borio protiv optužbi, ali je nepokolebljivo odbijao
svaku optužbu da je varao.
Njegov advokat nazvao je izveštaj „jednostranim blaćenjem, tabloidnom tvorevinom napravljenom novcem poreskih obveznika u kome se ponavljaju stare, dokazano neistinite i nepouzdane optužbe zasnovane najviše na tvrdnjama serijskih krivokletnika, zavidnih, ali I iznuđenih priznanja, potkupljenih priča i onih iznuđenih pretnjom“.
USADA je zbog Armstrongovog statusa velike sportske zvezde vodila slučaj po istim pravilima kao i za ostale. Izvršni direktor agencije Trevis Tajgart rekao je da je biciklista imao priliku da svoj slučaj odnese na arbitražu, ali da je odbio i u avgustu prihvatio presudu.
Među najnovijim detaljima najviše se ističe opis nastavka odnosa Armstronga i Ferarija, koga je USADA takođe doživotno suspendovala.
Dugo se sumnjalo da je Ferari glavni tvorac Armstrongovog navodnog doping plana. Ovaj lekar je posle istrage u Italiji kažnjen, a biciklista je tvrdio da je 2004. godine presekao sve veze sa njim.
USADA je prikazala finansijske tragove koji pokazuju da je Ferari dobio od Armstronga najmanje 210.000 dolara u dve godine posle navodnog prekida odnosa.
Međunarodna biciklistička unija zatražila je sve detalje slučaja pre nego što odluči da li će podržati sankcije USADA. Ovaj savez ima 21 dan da se žali Sudu za sportsku arbitražu.
Organizatori Tur d Fransa nisu trenutno imali neki poseban komentar.
Povezana vest:  Biciklistički klub Novi Sad obeležio tri godine rada