tks_nagradjeni_i_majice

Predsednik Nikolić visoki pokrovitelj trke „Kroz Srbiju“ 2013.

Visoki pokrovitelj 52. trke „Kroz Srbiju“ 2013. biće predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Održaće se od 11. do 16. juna, imaće šest etapa, oko 900 kilometra sa  osam brdskih i 18 prolaznih ciljeva. Start je 11. juna  kružnom etapom u Nišu, karavan u kome se očekuje oko 120 bicklista proći će kroz Bor, Kladovo, Požarevac, Sremsku Mitrovicu do Beograda gde je cilj 16. juna.

– Na dva točka proći ćemo putevima rimskih imperatora, od Naisusa, preko Feliks Romulijane kod Bora, do Tabule Trajana kod Kladova, Sirmijuma do Singidunuma – rekao je predsednik Organazacionog odbora trke Goran Petković državni sekretar u Minstarstvu finansija i privrede.  – Zato je i slogan trke „Turizam i biciklizam zajedno – putevima rimskih imperatora“ i siguran  sam da će učesnici i gosti uživati ne samo u istorijskim znamenitstima, već i u prirodnim lepotama. Obeležićemo na startu u Nišu i 1.700 godina od Milanskog edikta, prvog evropskog dokumenta o potrebi tolerancije među narodima, ali ćemo pokušati i da vožnju biciklom predstavimo kao najbolji način aktivnog odmora.

Povezana vest:  Frum ostaje uz Skaj

Direktor organizacije  trke Ljubomir Živanović, zahvalio se Ministarstvu finansija i privrede, Ministarstvu omladine i sporta, Minstarstvu unutrašnjih poslava, JP Putevi Srbije, Turističkoj organzaciji Srbije, sponzorima Pošti Srbije, Vestern Unionu, Prolom vodi, Festini, Farmakomu, Salkanu, NIS Gasprom neftu, Sosijete ženeral banci… kao i gradovima domaćinima etapa na podršci bez koje ne bi bilo ni kvalitetne trke, među najuglednijim u Evropi.

Gordana Plamenac predsednik Turističke organizacije Srbije, u čijoj sali je održana konferencija za novinare, naglasila je  da je trka prilika da gostima predstavimo najlepše iz kulturnog blaga Srbije , a Miloš Miščević, zamenik generalnog direktora Pošte Srbije je pozvao sve ugledne kompanije da se priključe sponzorskom pulu.

O značaju trke za gradove domaćine etapa, govorili su i Aleksandar Đokić iz gradskog veća Požarevca, Aleksandar Milekić iz Sportsko-  turističke organzacije Bora, Petar Đurđević iz Sportskog saveza Kladova i Nemanja Radović iz Sekretarijata za omladinu i sport Beograda.

Povezana vest:  Slobodan Radovanović pobedio u „Dunavskom kupu“ na Fruškoj gori

Goran Petković i Ljubomir Živanović uručili su žutu majicu Milošu Miščeviću zameniku generalnog direktora Pošta Srbije, plavu majicu predstavniku Sosijete ženeral banke Mirjani Mirković, tačkastu majcu Sanji Lubardić direktoru Direkcije za eksterne komunikacije NIS i zelenu majicu predstavniku firme Salkano Nemanji Vajsu, selektoru reprezentacije Srbije u planinskom biciklizmu.

– Već imamo deset prijavljenih ekipa među njima i  posle dugo vremena i iz Švacarske,  kao i dve iz Norveške, po jednu iz Kazastana, Belorusije, Južne Afrike…- obavestio je Aleksandar Milenković sportski direktor Trke „Korz Srbiju“.-  Trudićemo se da dovedemo timove sa „jakim“ imenima, kao što je ove godine bila Kristina Vočis iz Danske sa Rasmusenom i Šumaherom. Staza je takva da daje šansu širem krugu vozača da se pokažu. Ovogodišnja trka je od komesara UCI dobila visoke ocene za organizaciju. Zato pozivam sponzore da nam se priključe, da dogodine budemo još uspešniji.

Povezana vest:  BICIKLIZAM, Rajović sedmi u Pribojskoj banji

Etape 52. trke „Kroz Srbiju“ 2013.

Prva etapa, 11. jun: kružna u Nišu.

Druga etapa, 12. jun: Niš – Knjaževac- Zaječar – Gamzigrad – Bor.

Treća etapa, 13. jun: Boar – Negotin – Brza Palanka – Kladovo.

Četvrta etapa, 14. jun: Kladovo  – Tekija – Donji Milanovac –  Lepenski vir – Veliko Gradište – Požarevac.

Peta etapa, 15. jun: Požarevac – Mala Krsna – Grocka – Resnik – Ostružnica – Umka – Obrenovac – Boljevac – Pećinci – Ruma – Sremska Mitrovica.

Šesta etapa, 16. jun: Sremska Mitrovica – Beočin – Sremska Kamenica – Sremski Karlovci – Banstol – Inđija – Stara Pazova – Nova Pazova – Batajnica – Zemun – Beograd.