ivan stevic 2013Stević oduševljen novom ekipom

Srpski olimpijac Ivan Stević, završio je prve priprema sa novom ekipom Tusnad (Rumunija) i prisustvovao predstavljanju tima u mestu Ćuk u blizni grada Tusnad, gde je baza tima.
– Neverovatno koliko Rumuni poštuju svoje sportiste, medijski je prezentacija bila izuzetno posećena, jer je u timu jedan od najpopularnijih biciklista u Rumuniji osvajač zlatne paraolimpijske medalje Eduard Novak – kaže Stević.- Ekipa je dosta mlada, priključio nam se španski biciklista, sjajan u brdima Serhio Karasko Garsija koji je 2010. i 2012. vozio na Vuelti. Prošle godine je završio Vueltu na 94. mestu u ukupnom plasmanu. U timu je još pet Rumuna, četiri vozača iz Moldavije i jedan Slovenac Ternovšek. U toku sezone, očekujemo dolazak dva Argentinca, dobra sprintera. Mladi Moldavac Nikolaj Tanovići je bio treći prošle godine na šampionatu Moladvije na hronometar.
Tusnad je jedini rumunski kontinentalni profesionalni tim i, što je prijatno iznenađenje, nema problema sa sponzorima:
– Ovo je velika stvar u opštoj krizi u svetskom biciklizmu. Nisu ni oni bez problema, ali su okupili dosta firmi oko sebe – naglasio je Stević.- Vozićemo bicikle BH koje su lane koristili i biciklisti španskog pro tima Liberti Seguros. Pripreme u Španiji su bile na izuzetno visokom nivou. Bili smo smešteni u prekrasnom kraju na oko 80 km od Valensije, poslužilo nas je i vreme i bilo nam je teško da se vratimo u surovu zimu. U Rumuniji smo čekali bez treninga pet dana, zavejani u snegu, na promociju tima.
Ekipa iduće sedmice kreće za Istru gde će u martu učestvovati na seriji trka. Stević je došao u Beograd, jer mu je pasoš ostao bez praznih stranica za pečate i mora da izvadi novi.
– Već 6. marta startovaćemo na trci u Umagu, 10. marta u Poreču a potom od 14. do 17. marta na „Istarskom proleću“. Biće to prvi jaki testovi ekipu, imamo dobar program, između ostalog planirano je i da učestvujemo na „Kroz Srbiju“ – dodao je Stević.
Ivan Stević je završio 2012. na 78. mestu rang liste sa 140 poena. Imao je čak 11 postolja: pobeda u generalnom plasmanu na „VN Sočija“ uz dva treća mesta u etapama, drugo mesto u generalnom plasmanu na „Pet krugova oko Moskve“ uz pobedu i treće mesto u etapi, postao je šampion Srbije, osvojio je treće mesto na „Velikoj nagradi Moskve“, zauzeo je tri treća mesta u etapama na „Kroz Srbiju“. Nosio je žutu majicu i na „Pet krugova oko Moskve“ i na trci „Kroz Srbiju“. Osvojio je i peto mesto u etapi na „Oko Kine“ u visokoj 2.1 kategoriji. U 2012. bio je član turskog Salkana.
Tusnad je prošle godine bio 33. na rang listi Evrope tura u konkurenciji blizu 130 ekipa.

Povezana vest:  Armstrong želi da učestvuje u fer istrazi o dopingu