jovana levon izreal druga 16 mart

Posle dve pobede i drugo mesto Jovane Crnogorac u Izraelu

Jovana Crnogorac (BK Novi Sad) najbolja srpska takmičarka na planinskom biciklu, posle dve pobede na trkama u Izraelu, zauzela je u Malotu drugo mesto u C 2 trci u majici britanske ekipe „Oranž manki“. Osvojila je i novih 20 poena za svetsku rang listu! Trenutno je 41. sa 527 poena što je najbolji plasman u istoriji u srpskom biciklizmu!
– Najveći problemi bili su rani start i vrućina – kaže Nemanja Vajs njen trener u BK Novi Sad i selektor reprezentacije Srbije u planinskom biciklizmu.- Organizatori su zbog paklenih vrućina pomerili start u 8,30 i Jovani je trebalo dosta vremena da se „probudi“. Žega je strašna, na maratonu u Tel Avivu u petak preminuo je učesnik od posledica toplotnog udara a još 30 je moralo u bolnicu.
Jovana Crnogorac se u prva dva kruga mučila i zaostatak je bio tri minuta iza vodeće Holanđanke Ane Terpstra, sedme sa SP prošle godine u Austriji. Potom je počela da smanjuje razliku, ali nije bilo vremena da se dokopa prvog mesta.
– Nije bilo svežine, a to je posledica napornih treninga u proteklih sedam dana – smatra Vajs- Okrenuti smo C 1 trci u Mizgavu u 23. marta. Pre toga vozićemo 22. marta i u Haifi. Obišli smo stazu u Mizgavu koja, iako je teža, više odgovara Jovani od ove u Malotu koja je ravna, ali sa mnogo kamenja i vozi se po sistemu „stani – kreni“ što je pogubno za ritam i iscrpljuje biciklistkinje. Ova turneja u Izraelu će poslužila da napravimo dobru osnovu za nastavak rada jer su nam ciljevi visoki plasmani na dva Svetska kupa u Nemačkoj i Češkoj u maju.
Pobedila je 29. na rang listi UCI Holanđanka Ane Terpstra sa 2,20 minuta prednosti pred Jovanom Crnogorac. Treća je bila Ruskinja Elena Gogoleva sa tri minuta slabijim vremenom od Jovane.

Povezana vest:  Za vikend 35. trka „Kroz Vojvodinu"