karpatian tur detalj

Zekavica 18. na „Karpatian turu“

Jovan Zekavcia, biciklista čačanskog Borca osvojio je u majici selekcije Srbije 18. mesto u trećoj etapi trke „Karpatian tur“ za vozače do 23. godine (Kup nacija) na stazi od 143 km Jablonka – Ciezkovice u Poljskoj sa osam sekundi zaostaka za pobednikom Stefanom Poutsmom (Holandija, Jo pils). U velikoj grupi sa osam sekundi zaostatka na 41. mestu bio je Marko Danilović, na 57. Miloš Borisavljević, na 70. Stefan Stefanović, dok je Marko Polumirac zaostao 6,52 minuta na 101. mestu.
– Po profilu lagana etapa, ali veom stresna za nas – kaže selektor Radiša Čubrić kome asistira Predrag Prokić trener čačanskog Borca.- Zekavica je prvo otkinuo kuku na menjaču koja je upala u žice. Zamenili smo mu bicikl, ali je na 20 km do cilja pao. Na sreću brzo je uhvatio grupu. Borisavljević je dobio defekt u najgorem trenutku, na četiri kilometra do cilja, a na 3 km se dobija vreme grupe. Junački se borio i ulovio grupu na 600 metara pre cilja. Dobro su vozili i Stefanović i Danilovića, dok je Polumirac pustio na poslednjem brdu. Nadam se još boljim plasmanima u poslednjoj etapi.
U sprintu trojice vozača drugo mesto pripalo je Jef Van der Meirhageu (Holandija, Loto Belisol) dok je treći stigao Holanđanin Tino Rosen (De Jonge rener). Potom su došla dva vozača sa pet sekundi zaostaka, a potom grupa od 82 takmičara sa osam sekundi zaostatka.
Poustma je preuzeo žutu majicu sa vremenom 10:17,19 časova i ima šest sekundi bolje vreme od Van der Meirhagea i osam sekundi prednosti u odnosu na Dana Maijersa (Holandija, De Jong). Plasman srpskih biciklista u ukupnom poretku: 28. Zakavica + 57 sekundi, 34. Danilović + 1,00 minuta, 34. Borisavljević + 1,01, 77. Stefanović +15,59, 105. Polumirac + 32,52 minuta zaostataka.
Srbija je deseta u konkurenciji 23 ekipe. Vodi holandski De Jong. Poslednja etapa je u nedelju 5. maja od Radlova do Tarnova u Poljskoj od 118 km.
Na juniorskoj „Trci mira“ u Češkoj na megdnau je ostao sam Dušan Kalaba mladi biciklista Partizana. U trećoj etapi od Teplica u Češkoj do Zinvalda (Nemačka) od 73,9 km stigao je 93. sa 11,38 minuta zaostatka. Milana Bogdanovića uhvatila je vremenska rampa (+26,47 minuta zaostatka).
U trećoj etapi je slavio Žesber (Francuska) u vremenu 2:01,38 časova, stigavši na cilj solo sa osam sekundi prednosti i odnosu na Džodžeana (Velika Britanija) i Van der Pela (Holandija). U ukpnom plasmnu vodi Danac Pedersen, Kalba je 98. sa 28,59 minuta slabijim vremenom. Poslednja, četvrta, etapa je 5. maja oko Terezina od 98,8 km.

Povezana vest:  TOUR DE FRANCE 2010, Pobeda Hoakina Rodrigesa u 12. etapi