BANOVIC I LAPRATIJEN KONGRES UECPredsednik BSS Branko Banović na kongresu UEC u Cirihu

Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije, bio je delegat na redovnom godišnjem Kongresu Evropske biciklističke unije (UEC) u Cirihu i tom prilikom susreo se sa predsednikom UEC francuskim sportskim zvaničnikom Davidom Lapertjenom.
– Razgovarali smo o saradnji BSS i UEC kao i o programima Evrpske biciklističke unije u koje možemo da se uključimo – istakao je Banović.- UEC ima mogućnosti da nacionalnim federacijama pomogne u školovanju stručnjaka, sudija, mladih vozača, ali i u projektima za izgradnju biciklistčkih objekata za šta smo posebno zainteresovani. Bilo je i veoma sadržajnih i korisnih bilatelarnih kontakata sa predstavnicima drugih nacionalnih federacija.
Delegati na Kongresu UEC su se izjašnjavali kome će dati glasove 14-člana delegacije UEC na izbornom Kongresu Međunarodne biciklističke unije (UCI) 27. septembra u toku Šampionata sveta u Toskani. Sa 27:10 odlučeno je da kandidat UEC bude predsednik Biciklističkog saveza Velike Britanij Brajan Kukson.
– Ovo jeste velika podrška, ali treba sačekati izbore, jer glasa 41 delegat na Kongresu UCI tako da predstoji još dosta posla – rekao je Kukson zahvalivši se na poverenju..
Za predsednika UCI su dva kandidata, dosadašnji predsednik i član MOK Irac Pat Mekvejd i Brajan Kukson. Mekvejd se bori za treći mandat. Oba kandidata su pred delegatima na Kongresu EUC izneli izborne programe.
Delegati na Kongresu UEC jednoglasno su odlučili da ne glasaju na Kongresu UCI za izmenu StatutaUCI koje su zatražile Azijska biciklistička unija i Biciklistička federacija Maroka da „kandidata za predsednika UCI mogu da predlože bilo koje dve nacionalne biciklističke federacije“. Trenuto, Statut UCI predviđa da kandidata mora da predloži i biciklistička federacija zemlje čiji je državljanin. To je dovelo u nezgodan položaj Mekvejda jer mu je Irski biciklistički savez uskratio podršku, a propao je i pokušaj da ga kandiduje Biciklistički savez Švajcarske, zemlje gde je sedište UCI i čiji je Mekvejd stanovnik. Trenutno, Mekvejd je kandidat Biciklističke federacije Maroka. Kukson ima podršku Biciklističke federacije Velike Britanije i ostaje otvoreno da li će Kongres UCI uopšte prihvatita kandidaturu Mekvejda kao legalnu.
Na Kongresu EUC predstavljen je i novi logo a bilo je reči i o organizaciji takmičenja u narednom periodu.

Povezana vest:  Selektor Čubrić vodi dobru šestorku u Meksiko