tour de france 2011 stage 6

Veteran Kristofer Horner pobedio na Vuelti

Američki biciklista iz ekipe Radiošek, Kristofer Horner pobedio je danas u Trci oko Španije – Vuelti, i s 41 godinom postao najstariji pobednik jedne od tri najveće biciklističke trke sveta. Horner koji će sledećeg meseca napuniti 42 godine, pobedio je svog najozbiljnijeg protivnika Vinćenca Nibalija u poslednje tri planinske etape, uoči današnje, poslednje etape duge 110 kilometara od Leganjesa do Madrida.
U poslednjoj, 21. etapi, posle sprinta, prvi na cilj u Madridu stigao je Majkl Metjus. Horner je trku završio sa 84 sata, 36 minuta i četiri sekunde.
Drugo mesto u generalnom plasmanu 68. Vuelte, zauzeo je Nibali iz Astane sa 37 sekundi zaostatka, a treće mesto Alehandro Valverde iz ekipe Muvistar sa zaostatkom od 1:36 minuta.
Pre Hornera, najstariji pobednik jedne od tri najveće biciklističke trke (Tur d’Frans, Điro d’Italija i Vuelta), bio je Fermin Lambo, koji je na Turu pobedio 1992. u 36. godini. Horner je postao profesionalac 1995. godine, a u karijeri je pobeđivao na manjim trkama, kao što su Trka oko Baskije 2010. Godine i Trka oko Kalifornije 2011. godine.

Povezana vest:  Stević treći uNišu i u tačkasttoj majci na trci „Kroz Srbiju“