Lance Armstrong 2012

Lemond: Armstrong bi trebalo da ide u zatvor

Trostruki šampion Tur de Fransa Amerikanac Greg Lemond rekao je danas da bi osramoćeni biciklista Lens Armstrong trebalo da ide u zatvor zbog laganja da nije koristio doping.
-Ovo nije sportska prevara, već kriminal. Reč je o organizovanoj mafiji i on je bukvalno pokušao da uništi ljude. Postoje osobe koje su kriminalci i koje jednostavno ne bi trebalo da učestvuju ni u čemu – rekao je Lemond za Si-En-En.
Lemond je trofej na najprestižnijoj trci na svetu osvajao 1986, 1989. i 1990. godine i smatra da bi Armstrong, bez upotrebe nedozvoljenih sredstava, bio sasvim prosečan biciklista.
-Znam njegove fizičke mogućnosti. Da je čist i da nije varao u najboljem slučaju bio bi među prvih 30 takmičara. Nije sposoban da osvoji Tur, čak nije među top pet – dodao je Lemond.
Arsmtrong je Tur de Frans osvojio rekordnih sedam puta od 1999. do 2005. godine, ali je ostao bez svih titula i izrečena mu je doživotna zabrana bavljenja biciklizmom, jer je Američka antidoping agencija (USADA) utvrdila da je kostio doping.

Povezana vest:  Kontadoru oduzet prošlogodišnji naslov, suspendovan na godinu dana