biciklijada.jpeg

Biciklisti obišli stranke tražeći plan za staze

Dve stotine bicklista Beograda obišlo je danas tokom „izborne vožnje“ gradske odbore stranaka koje imaju kandidate za gradonačelnika tražeći da u svoje agende uvrste i plan za razvoj biciklističke infrastrukture u glavnom gradu. 
-Krajnje je vreme da političari na visoko mesto postave pitanja održivog urbanog razvoja, zdravije životne sredine i stvaranja uslova za Grad po meri čoveka a ne automobile – navodi se u zahtevu predatom gradskim odborima naprednjaka, demokrata, socijalista, Demokratske stranke Srbije, Liberalno demokratske partije, Nove demokratske stranke, Nove stranke i Treće Srbije. 
Biciklisti su naveli da očekuju da im sve stranke pošalju predloge I ideje za unapređenje biciklističke infrastrukture u Beogradu, u koju nije ulagano od 2011. godine. 
-Udeo bicikala u beogradskom saobraćaju je manji od jedan odsto, od 2008. godine kada su izgrađene staze na Novom Beogradu i 2011. i kada su rekonstruisane staze do Ade Ciganlije nije bilo značajnijeg unapređenja biciklističke infrastrukture u Beogradu“, navodi se u saopštenju i dodaje da Beograd ima manje od 65 kilometara staza. 
Prema njihovim navodima, mnogo manji gradovi regiona imaju razvijeniju biciklističku infrastrukturu, jer njihove lokalne vlasti prepoznaju potrebe biciklista i svakodnevno rade na stvaranju bezbednijih i boljih uslova za korišćenje bicikla kao ravnopravnog prevoznog sredstva. 
U Beogradu se broj automobila u poslednjih devet godina duplirao I sada ih ima oko 650.000, naveli su oni. 

Povezana vest:  Oliver Štrbac najbolji vozač do 23 godine na ciklo kros Prvenstvu Vojvodine