Gary Hunt la rosel

Red Bull Cliff Diving 2014 startuje na Kubi

Kada se 10 najboljih svetskih skakača zajedno sa još četvoricom pozvanih, 10. maja lansiraju sa 27 metara visoke platforme postavljene na istorijskom Moro zamku u Havani – vreme je za početak šeste sezone. U narednih pet meseci, tokom sedam takmičenja, elitni skakači boriće se za prestižnu titulu svetskog Red Bull Cliff Diving šampiona.
Kao i svaki put očekuju se tehnički zahtevni trikovi od svih skakača, ali će oči sudija i gledalaca biti uprte u Artema Šilčenka i one koji prete da mu preuzmu titulu.
Šesta godina Red Bull Cliff Diving takmičenja započinje na „biseru Antila“, kako su Kubu zvali za vreme kolonizacije. Živopisna tvrđava Moro čuva ulaz u Havana zaliv od kasnog XVI veka i po prvi put biće zaletište za 14 skakača.
Rus Artem Šilčenko koji je osvojio svoju prvu titulu svetskog šampiona prošle godine na Tajlandu, imaće pune ruke posla. Englez Geri Hant osvojio je tri uzastopne titule od 2010 do 2012, dok iskusni Kolumbijac Orlando Duke zna sve trikove. Ne treba prevideti Dejvida Kolturija i Džonatana Pardea za koje stručnjaci kažu da njihovo vreme tek dolazi, tu je Stiven Lovbu i bivši Olimpijac Blejk Aldridž koji će takođe dodati novi nivo teškoće u nadmetanju sa najboljim skakačima. Četvorica wild card takmičara su Horhe Ferzuli, Edivaldo Keda Mura, Huselino Junior i Migel Garsija Selis.

Povezana vest:  RED BULL X-FIGHTERS 2012, Paž oduševio Minhen sa tri magična trika

TVRĐAVA EL MORO

El Moro je građevina u renesansnom stilu napravljena kao odbrambena jedinica u steni na ulazu u zaliv. Služila je kao luka za prijateljske brodove i štitila od napada neprijatelja. Kada bi se neko približavao tvrđavi pucano je iz topova, to je postala tradicija pa se svako veče u devet sati oglašavaju topovi sa tvrđave, a stanovnici Havane po njima šteluju svoje satove. Ovog maja, tradicionalni „top u devet sati“ biće praćen gracioznim trosekundnim slobodnim padom, u kome skakači dostižu brzinu i do 85km/h.

Povezana vest:  RED BULL CLIF DIVING 2012, Vels domaćin 6. ovosezonskog takmičenja

Red Bull Cliff Diving 2014 kalendar
Kuba (Havana) – 10. maj
Teksas (Possum Kingdom jezero) – 7. juna
Irska (Inis Mor) – 29. juna
Norveška (Kragero) – 11. jul
Portugal (Azorska ostrva) – 26. jul
Španija (Bilbao) – 20. spetembar
Brazil (Rio de Žaneiro) – 19. oktobar