Zenska himalajska ekspedicija sa vodjom Aleksandrom RasinomPlaninarke podelile utiske sa medijima i građanima

Prva ženska himalajska ekspedicija uspešno je završena nakon što je osam alpinistkinja iz Srbije i regiona osvojilo vrh Tharpu Chuli visine 5.663 metra.
Učesnice ekspedicije – Andrijana Miletić, Biljana Čegar, Biljana Savković, Jelena Ignjatijević, Branka Bradašević, Biljana Medenica, Vesna Đoković i Sonja Pavlović, iako različite po karakterima, godinama i zanimanjima, provodile su zajedno 24 sata dnevno u ekstremnim uslovima, oslanjajući se na svoju snagu i međusobnu saradnju i timski duh. Ekspedicija je krenula 16. aprila i trajala je 20 dana.
„Ponosan sam što sam imao priliku da predvodim ove hrabre dame u vrlo zahtevnom poduhvatu, kao i da budem deo zajedničkog uspeha. Bilo je mnogo izazova – loše vreme, veliki zemljotres, teška komunikacija sa Srbijom, ali sportski duh i snažna volja su pobedili. Verujem da je ovo samo početak ženskog planinarstva i ujedinjenja Balkana u velikim sportskim izazovima“, rekao je Aleksandar Rašin, vođa ekspedicije i osvajač vrhova viših od 8.000 metara.

Povezana vest:  RED BULL CLIFF DIVING 2015, Stari most, 14 skakača i vekovima stara tradicija

Detalj sa Himalaja 1Prvu žensku ekspediciju u Himalajima organizovao je planinarski klub Extreme Summit Team na čijem čelu se nalazi naš najpoznatiji vođa ekspedicija Dragan Jaćimović. Za selekciju su se prijavile 44 devojke, a posle godinu dana treninga u planini ostalo je njih 8 koje su krenule u ekspediciju. Aleksandar Rašin, planinarski vodič, donošenjem pravih odluka doprineo je tome da devojke nijednog trenutka ne budu u opasnosti i da ekspedicija bude uspešno sprovedena.
Cilj ovog projekta, pod imenom „Nastavi da se penješ i otvori svoj um“ je stvaranje uslova za povećanje mobilnosti mladih žena i podizanje svesti o zaštiti životne sredine kroz zajedničku saradnju sa učesnicama sa prostora Zapadnog Balkana. Promovišući saradnju i umrežavanje sa planinarskim klubovima, istovremeno se podstiču uklanjanje nacionalnih stereotipa, zatim integracija balkanskih zemalja, kao i značaj društvene kohezije među mladim ženama.
Prvu žensku ekspediciju u Himalajima podržali su i pomogli UŠĆE Shopping Center, Hemofarm fondacija, ComTrade grupa, Iglu sport, Continental Wind Partners i Planinarski savez Srbije, a Telenor Srbija omogućio je besplatan roming mobilni saobraćaj svim građanima Srbije koji su tokom ekspedicije boravili u Nepalu.

Povezana vest:  Od danas prijava za Red Bull Trku Trokolica – ekstremnu zabavu na tri točka