Pobednicki_tim_02RED BULL ŠINOMOBIL TRKA

 

Svi na start, Šinomobil kreće!

 

I tako je počela i 1. Red Bull Šinomobil trka u nedelju, 26. septembra, na Železničkoj stanici u Sarajevu. Oko 10 000 gledalaca koji su se okupili da uživaju u nesvakidašnjem spektaklu zaista nisu zažalili što su odlučili da nedeljno popodne provedu baš tu, pokraj šina najstarije redovne tramvajske mreže u Evropi.

 

I vreme, koje je u poslednjih par dana pretilo da omete trku, poslužilo je takmičare iz 17 timova koji su uložili svoje vreme, trud, znanje, inspiraciju, talenat, i – nadasve – elan, kako bi se borili za titulu najboljih i najbržih „šinomobilista“.

Povezana vest:  XROSS CHALLENGE, Atraktivnom vožnjom kroz ciglanu zvanično najavljena prva srpska enduro trka

 

PV_26092010_SINOMOBIL_RACE_0058Pre same trke, žiri – Branski (Dubioza kolektiv), Frenkie i Momčilo Ćipović (ekspert za izradu vozila za specijalnu namenu) – dao je svoje ocene mehanizma, kreativnog dizajna i sveukupnog izgleda vozila. Ove ocene su nekim timovima donele određene metre prednosti na startu, tako da nije isključivo brzina odlučivala o pobednicima, već i kreativnost.

 

A onda su na scenu stupili Šinomobili – vozila ponikla iz mašte svojih tvoraca i pokretana isključivo ljudskim pogonom, različitih oblika, veličina i boja, u formi čamaca, poštanskih kočija, policijskih vozila, oldtajmera, F1 bolida… U direktnim duelima ekipe su prolazile kroz osminu, četvrtinu finala, polufinala, sve do samog velikog finala. Pre finala žiri je odabrao i proglasio pobednika u specijalnoj kategoriji: iluminacija. Nagradu za najbolju rasvetu – koja je morala biti napajana isključivo kretanjem samog vozila, dakle bez baterija – osvojila je ekipa Gračan’ca Expressa.

Povezana vest:  RED BULL X-FIGHTERS, Torres i Adams slavili u Rimu

 

Trke su donele zaista mnogo uzbuđenja, preokreta, brzine i – naravno – sjajne zabave. Vozila su jurila šinama najstarije operativne tramvajske mreže u Evropi. Ali, neka su i stajala, ispadala iz šina, kvarila se, vozači su morali da ih guraju do cilja… Sve to popraćeno navijanjem oduševljene publike.

 

U finalu je sledio dvoboj ekipa Plavog voza iz Ilijaša i Bullmobila iz Goražda. Da bi odluka o šampionu bila apsolutna i konačna, vozile su se dve trke. U drugoj trci ekipe su zamenile šine, kako bi bilo sigurno da ni najmanji nagib ili uspon nije pomogao jednima ili drugima. I odluka je zaista bila apsolutna, konačna i sigurna: šampioni 1. Red Bull Šinomobil trke su momci iz ekipe Plavog voza iz Ilijaša. Nagrada za njih je put u Rim na turnir Red Bull X-Fightersa. Drugoplasirani tim Bullmobila iz Goražda i trećeplasirani Brum Brum takođe su nagrađeni vrednim nagradama, kao i pobednici u kategoriji iluminacije Gračan’ca Express.

Povezana vest:  RED BULL CLIFF DIVING 2013, Tajland domaćin Red Bull Cliff Diving finala 2013.