Red Bull Crashed Ice_1RED BULL CRASHED ICE

 

U zemlji bez brda trka niz strmu zaleđenu stazu

 

U subotu 5. februara održaće se druga po redu trka u spustu na klizaljkama u okviru svetskog šampionata Red Bull Crashed Ice.

U subotu 5. februara u okviru svetskog šampionata u spustu na klizaljkama održaće se druga po redu Red Bull Crashed Ice trka. Takmičari iz 20ak zemalja boriće se za osvajenje bodova koji im mogu pomoći u osvajanju titule svetskog prvaka na kraju sezone.

Iako se četvrtina teritorije Holandije nalazi ispod nivoa mora, to ne znači da će konkurencija u spustu biti manje žestoka! Zašto, pitate se? Holanđani su od 1952. godine na Zimskim olimpijskim igrama dosad osvojili ni manje ni više nego 80 medalja u brzom klizanju!

Povezana vest:  Takmičenje u paraglajdingu VRŠAC OPEN

„Brzoklizačka“ nacija će zameniti svoje klizaljke hokejaškim, a kvalifikacije koje su tamo već održane, na kojima je učestvovalo više od 500 takmičara, dokazale su da su Holanđani itekako spremni za ledeni spust!

Hokejaš Remo Speijers već neko vreme trenira s holandskim zvezdama brzog klizanja – tu su Anamari Tomas, Rintje Ritsma, Džerard van Velde i Falko Zandstra, koji će se potruditi da gostujućim takmičarima prirede što ledeniji doček!

Povezana vest:  Tri vazduhoplovna takmičenja održana za vikend, novi državni prvaci u preciznom sletanju paraglajderom

Uz podršku desetina hiljada gledalaca, Holanđani će se boriti za ugled u jednom od najspektakularnijih zimskih sportova današnjice, na stazi dužine 385 metara koju će prekriti 2,280 m2 smrznute vode.

Nakon starta, takmičare čeka polukružni zavoj dužine 24 i širine 5 metara, nakon čega se do cilja, osim s konkurentima, moraju obračunati i s nizom strmih zavoja, izbočina i prepreka.

Povezana vest:  Treći festival ekstremnih sportova u Trsteniku

Kanađanin Kajl Kroksal, pobednik iz Minhena, objašnjava: „Ova staza će testirati naše granice izdržljivosti. Znam da svakom greškom gubim dragoceno vreme, a onima koji pokušavaju da me stignu dajem priliku da to i učine. Dug je put od prvoga kruga sa 64 takmičara do finala!“

Nakon trke u Holandiji, sledi trka u Moskvi 26. februara i finale u Kvebek Sitiju u Kanadi 19. marta.

Prenos završnice, u subotu 5.2. od 18:45, možete pratiti preko Red Bull Web TV-a (ulaz s www.redbull.rs)