Gary Hunt_Malcesine

RED BULL CLIFF DIVING

Finale u Ukrajini

Tačno sto godina nakon što je ruski arhitekt Leonid Sherwood počeo s izgradnjom dvorca pod imenom „Lastavičje gnezdo“, ova će prekrasna građevina poslužiti kao savršena lokacija za veliko finale Svetske serije Red Bull Cliff Diving. Englez Gary Hunt drugu će godinu zaredom poneti naslov najboljeg, ali imena preostale petorice takmičara koji će automatski ostvariti pravo nastupa sledeće sezone još su uvek neizvesna. Na Krimu će zato takmičenje biti uzbudljivo do poslednjega skoka, jer tek će se nakon njega otkriti imena šestorice najboljih svetskih skakača.

-U Jaltu mogu ići da uživam – rekao je Gary Hunt nakon što je u Bostonu osigurao drugi uzastopni naslov. Dok Hunt uživa, ostali će se boriti za prestižna mesta među šestoricom najboljih. Peto mesto trenutno dele Alain Kohl (Luksemburg) i Cyrille Oumedjkane (Francuska), a samo pet bodova za njima zaostaje Amerikanac Kent De Mond. Borba se vodi i za treće mesto na kojemu je trenutno Čeh Michal Navratila, ali za vratom mu sa samo pet bodova manje duva Ukrajinac Slava Polješčuk. Pobeda nosi 20 bodova, drugo mesto 16, treće 13, a četvrto 11 bodova.

Povezana vest:  Sutra počinje Urban Drop Zone u Zrenjaninu

Na obali Crnoga mora s 27-metarske platforme skakaće i veteran Steve Black. Australijanac se povredio na početku sezone zbog čega je morao odustati od takmičenja. Osim Blacka, wildcard za Jaltu dobio je i Britanac Blake Aldrige, koji je nastupio i u La Rochelleu. Treći wildcard je Sašin brat blizanac Gena Kucenko koji je dobio priliku nastupiti na domaćem terenu.

Povezana vest:  Sutra 14. rolerijada u Beogradu

Šestorica prvoplasiranih u ukupnom poretku stiču pravo nastupa sledeće sezone, a preostala će se šestorica za svoje mesto među skakačkom elitom morati izboriti u kvalifikacijama u kojima će uz njih nastupiti i neka nova imena – možda buduće velike zvezde Red Bull Cliff Divinga.

U Jalti će se sudijskoj četvorci koju čine Claudio de Miro (glavni sudac), Renato Rosi, Sara Massenz i Ken Grove pridružiti i američka legenda, četvorostruki olimpijski prvak Greg Louganis.

Romantični dvorac „Lastavičje gnezdo“ nalazi se crnomorskoj obali, na vrhu 40 metara visoke litice pod imenom Aurora. Iz njega se pruža veličanstven pogled na rt Ai-Todor. Dvorac je 1927. godine pretrpio jak zemljotres ali, srećom, na samoj građevini nije bilo većih oštećenja. Na litici na kojoj se „Lastavičje gnezdo“ nalazi, međutim, stvorio se velik rascep pa je dvorac čak 40 godina bio zatvoren za javnost. Renoviranje je započelo 1968. godine, a dvorac je danas jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na Krimu, a posetioci mogu odsesti u obližnjoj Palati Palmira. „Lastavičje gnezdo“ se pojavilo u nekoliko ruskih filmova, a nakratko i u jednom od filmova Jackieja Chana.

Povezana vest:  NOVI REKORDI MASTERS OF DIRT POSTIGNUTI U BEČU

Takmičenje je na program u nedelju 4. septembra .