juzni_pol

Kragujevčanin Jovović prvi Srbin koji je osvojio Južni pol

 

Kragujevački alpinista Dragan Jovović prvi je Srbin koji je stigao na Južni pol, najjužniju tačku naše planete. Jovović je u pohod na odredište na Antarktiku krenuo sa trojicom Rusa 1. januara, a ekspedicija je stigla na Južni pol u nedelju uveče u 21.30 časova po našem vremenu, navedeno je u saopštenju dostavljenom.

Povezana vest:  SPREMNI ZA POLETANJE?

-Nakon mukotrpnog puta i izloženosti ekstremnim uslovima za organizam, temperaturi vazduha koja je u pojasu oko Južnog pola pala ispod minus 60 stepeni Celzijusa, nevremenu, jakim olujnim vetrovima i magli, članovi ekspedicije hrabro i uspešno su stigli na cilj – stoji u saopštenju.

Na internet stranici juznipol2012.com. Jovović je napisao da je „sve proteklo kako je bilo planirano“.

-Sve je prošlo bez ikakvih problema. Ovde ćemo biti duže vreme. Signal je dosta loš, nadam se da će se popraviti, da barem sutra pošaljem jedan opširan izveštaj – napisao je Jovović.

Povezana vest:  NAPRAVI TROKOLICU I ZABODI NIZBRDICU

On je na konferenciji za medije uoci polaska izjavio da će na stogodišnjicu osvajanja Južnog pola pokušati da ponovi podvig Ronalda Amundsena i izrazio nadu da postane prvi Srbin koji će pobosti srpsku zastavu i zastavu grada Kragujevca na najjužnijpj tačku planete. Kragujevački biznismen Jovović (53) je direktor „Takovo osiguranja“ u tom gradu, vlasnik ekskluzivnog hotela „Mount“ na Kopaoniku i član Planinarsko-alpinističkog kluba Kragujevac, kao i beogradskog „Extreme Summit Team-a“.

Povezana vest:  Las Vegas dočekuje Red Bull Air Race pilote

Učestvovao je u mnogim alpinistickim ekspedicijama i osvojio vrhove kao što su Jongsong (7.462 m), Chukung Ri (5.565 m), Akonkagva (6.962 m) i Elbrus (5.642 m).