balkan_na_mon_blanu

Planinari Balkana ispeli se na Mon Blan
 
Planarski klub Balkan iz Beograda, pod pokroviteljstvom Ministarstva za sport i omladinu Srbije, uspešno je završio pohod  na vrhove Dolomita i Alpa  koji je krunsan penjanjem na Mon Blan najvpši vrh Alpa ( 4.809 m).
U  ekspediciji su učestvovala 23 planinara iz Srbije, BiH, Makedonije i Bugarske, od toga 10 žena.
Na vrhove Dolomita  Piz Boe 3.152 m ispela su se 23 planinara, a na Marmoladu i vrh Punta Peni 3.434 m ispela su se 22 planinara.
Na najviši vrh Alpa i zapadne Evrope Mon Blan 4.809 m krenuo je 21 planinar, na vrh se ispelo 19 planinara, od toga sedam žena. Jedan planinar se ispeo do 4.400 m i jedna planinarka do 4.500 m.
Vremenski uslovi su relativno bili pogodni, temeperatura pri samom usponu je bila  minus 20 stepeni, jačina vetra 50-60 kilometra na čas.
– Zahvaljujemo se Vladi Republike Srbije  i Ministarstvu omladine i sporta, što su u značajnoj meri doprineli realizaciji
našeg projekta obezbeđenjem neophodnih sredstava, kao i proizvođaču sportske opreme Cveteks koji nas je opremio – rekla je organizator pohoda i vođa uspona Milanka Arsić, dugogodišnji planinar i vodič mnogobrojnih vrhova preko 2.000 m čiji je pomoćnik bio alpinista Damir Lukšić.

 

Povezana vest:  RED BULL CLIFF DIVING 2011, Tri sekunde za večnost