STF_USA_LIFE_JM_0003

RED BULL STRATOS
Vetar je suviše jak! Početak misije se pomera za utorak
 
Trodnevno odbrojavanje za start Red Bull Stratos misije se odlaže za jedan dan. Lansiranje ovog ultimativnog leta je pomereno sa ponedeljka na utorak zbog hladnog talasa koji je doneo jake vetrove.
Rozvel (Novi Meksiko). Feliks Baumgartner je upravo stigao u Red Bull Stratos bazu, kada je stigla vest od meteorologa Dona Deja o promenjenim vremenskim uslovima. Lansiranje misije na ivici svemira neće se desiti u ponedeljak kako je planirano, već najverovatnije u utorak.
Razlog odlaganja je hladan talas, koji je doneo znatno hlanije temperature, niske oblake i sitnu kišu, a koji će se pomerati kroz istočni Novi Meksiko tokom vikenda. Iako će se vreme značajno poboljšati u ponedeljak, što će doneti vedro nebo i više temperature, brzine vetra se očekuju da budu iznad očekivanog nivoa za bezbedno lansiranje u ponedeljak ujutru. Očekivane brzine vetra se očekuju da budu između 8 i 16 km/h iznad zemlje, a na vrhu balona od 16 do 24 km/h, objašnjava ekspert Don Dej.Baumgartner će biti lansiran najvećim balonom kojim je ikada leteo čovek: 168 metara visine na startu i volumena od 850.000 kubnih metara!
-Dobra vest je da obično imamo dan, dva nakon što ovakav hladan talas prođe, kada je vreme povoljno za lansiranje balona – kaže Don Dej.
Odlaganje ne utiče na pripreme na samoj lokaciji. U vežbi oblačenja opreme, u noći između petka i subote, Feliks Baumgartner i tim će proći kroz sedmočasovnu proceduru pred lansiranje, tačno onako kako će se odigrati u utorak ujutru.
Prenos projekta Red Bull Stratos gledaoci u Srbiji biće u prilici da prate ekskluzivno putem televizije B92. Organizovani prenos projekta svi zainteresovani mogu pratiti i u Muzeju vazduhoplovstva na aerodromu Nikola Tesla u utorak sa početkom u 14:30, a ulaz u muzej će tog dana iznisiti 250 dinara.
Povezana vest:  Ko su članovi žirija na 1. Red Bull Flugtagu u Srbiji