127 Red Bull Flugtag127. Red Bull Flugtag u svetu daje krila pilotima iz Srbije

Prvi Red Bull Flugtag u Srbiji, 127. u svetu, 22. juna daće krila pilotima iz svih krajeva Srbije. Ako ste mislili da trube, klovn, prasići, ali i Fića ne mogu da lete, dan letenja na Adi Ciganliji je pravo mesto da vas razuveri. Publika na Adi Ciganliji imaće priliku da vidi 35 do sada neviđenih letećih objekata, ali i nastupe padobranaca i akrobatskih pilota. Ulaz na takmičenje je slobodan.
Praseći bombarder (Beograd), Leteći klovn (Jagodina), Flyin’ Figuar (Novi Sad), Luda leteća truba (Smederevo), nalaze se među 35 timova koji sa nestrpljenjem isčekuju 22. jun i priliku da njihove otkačene letelice dobiju dozvolu za poletanje na 1. Red Bull Flugtagu u Srbiji, a 127. po redu u svetu.
U subotu na Adi Ciganliji, publika će imati priliku da vidi heroje neba, njihove smešne nastupe na rampi i letačke sposobnosti. Porodica Mitić, studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu, ekstremni sportisti, pa čak i pravi letači pokušaće da ispišu novu istoriju vazduhoplovstva u Srbiji. Motivi za učešće na ovom spektakularnom takmičenju su različiti i variraju od čiste zabave do onih koji žele da napadnu svetski rekord u daljinskom letu (69,79 metara) postignut 2012. godine u Majincu. Uspeli oni u svojim zamislima ili ne, jedno je sigurno, 5 minuta slave ih očekuje pred desetinama hiljada gledalaca na lokaciji i stotinama hiljada ispred malih ekrana u direktnom prenosu na televiziji B92.
Pored neobičnih letelica, publiku na Adi očekuje i nastup Matijasa Dolderera (43) jednog od najboljih akrobatskih pilota u svetu. Njemu je letenje u genima, otac mu je bio pilot, pa je praktično odrastao u hangarima i među letelicama. Sa 18 godina dobio je pilotsku dozvolu, do sada ima preko 7.000 letova u više od 140 tipova letelica. Matijas je bio sudija na Red Bull Flugtagu u Nemačkoj i o tom iskustvu kaže: „Red Bull Flugtag je jedinstveni događaj, gde svako ima priliku da sagradi zanimljivu leteću mašinu i da se sa njom takmiči. To je neverovatno zanimljiv događaj koji niko ne bi trebalo da propusti da vidi uživo. Uvek imate one super napravljene letelice, ali sa druge strane tu su i nekakvi objekti koji ni u kom slučaju ne bi mogli da polete, ali ako ih dovoljno jako gurnete sa rampe – sve će leteti. Ovo je porodični događaj, za mlađe i starije, svi će se zabaviti.“ Na pitanje da li bi ušao u neku od letelica i probao njom da upravlja, Matijas je rekao: „Hmmmm… da razmislim… ipak volim kada napred imam motor. Svi piloti i posade koje se lansiraju sa rampe visoke šest metara imaju moje poštovanje. A što se tiče nekih letelica na ovom takmičenju, priznajem da ne bih imao hrabrosti da ih probam.“
Program na Adi Ciganliji počeće u 12 časova izložbom letelica, a početak takmičenja planiran je za 15 časova. Ulaz na Red Bull Flugtag je slobodan.

Povezana vest:  RED BULL CRASHED ICE, U zemlji bez brda trka niz strmu zaleđenu stazu