aleksandar_karakasevic (2)

Stonoteniski savez Beograda nagradio Karakaševića za dve bronze sa EP

 

Stonoteniski savez Beograda nagradio je, kako je istakao predsednik Goran Kocić, skromno ali od srca, sa 50.000 dinara Aleksandra Karakaševića, koji je na Šampionatu Evrope osvojio dve bronze – pojednačnu i u paru sa Slovencem Tokićem.  Prigodan poklon Karakaševiću je, u ime STS Beograda na konferenciji za novinare u restoranu „Kalemegdanska terasa“, uručio Boris Damjanović član UO STS Beograda.

Prisustvovali su i predsednik STS Srbije Zoran Kalinić, sekretar  STS Srbije Milorad Trpkovski kao i generalni sekretar STS Beograda Slobodan Tasković.

– Čestitam Aleksandru Karakaševiću, dugo je čekao ovu medalju  i potpuno je zaslužio. Odlika velikih sportista je da budu strpljivi i da kada im se ukaže prilika, da je iskoriste – rekao je Zoran Kalinić, predsednik STS Srbije. –  Za naš sprt ovo je medalja „velika kao kuća“ prva u istoriji za Srbiju u pojednačnoj konkurenciji. Još jednom ćemo pozdraviti Karakaševića u petak u Subotici na otvaranju nacionalnog trenažnog centra sa deset stolova kada će se održati i još jedna konferencija za medije. Čestitam i ostalim članovima reprezentacije koji su uspeli da se plasiraju u elitnu diviziju evropskog stonog tenisa među 12 nacija, kao i selektoru Vukeliću koji je ovaj tim, sa izuzetnom perspektivom, sjajno vodio.

Povezana vest:  Ivana Vejnović i Nikola Strugarević najbolji

Karakaševiću je ovo prva pojedičana medaljs sa šampionata Evrope. Ima četiri zlata, tri srebra i bronzu u miksu i tri bronze u dublu:

– Kada sam video žreb, shvatio sam da je to moja velika šansa iako ne volim da igram protiv Nemaca. Uporni su, čekaju da „padnem“ i tada reše meč. Ovog puta sam ja bio strpljiv i uporan, eliminisao sa Štegera za uzak u polufinale gde me ja zaustavio Baum. Načeo sam Nemce, ko zna možda ću kroz jedno pet šest godina pobediti i Bola – našalio se 36 – godišnji Aleksandar Karakašević.

Nije propustio Karakašević da kaže i neku reč o odnosu prema stonom tenisu:

– Neshvatljivo je da evropska stonoteniska federacije organizuje šampionat sa tako nehumanom rasporedom takmičenja. Devet dana smo bili od devet ujutro do devet uveče u dvorani. Stalno uvode neke promene koje izgleda najviše idu na ruku Kinezima, iako su najbolji. Zabranili su nam servis ispod ruke, sa kojim smo im jedino parirali, sada planiraju promenu loptioce, biće do plastike a ne od celuloida, odlepljivaće gume sa reketa da ih kontroliš posle svakog meča… Umesto da samo podignu mrežicu za dva santimetra i da stoni tenis postane ponovo uzbudljiv.  Izmisli su i izuzetno teške olimpijske evropsks kvalifkacije u aprilu u Luksemburgu po sistemu koji niko ne razume i gde će igrati, na primer,  nemački i švedski igrači koji nemaju pravo da se kvalifikuju i ne znam zašto trošimo snagu igrajući protiv njih. Razmišljam da li da uopšte učestvujem. Ukinuli su dubl na OI što je ogromna greška, u drugim sličnim sportovima, badmintonu i tenisu, ima i dublova, čak i miksa. I kod nas je situacija loša, ne cene dovoljno stoni tenis. Ministar sporta mi nije ni čestitala. Dobio sam samo čestitku od Sportskog saveza Srbije i svaka im čas, ne zaboljavaju nikada „male“.

Povezana vest:  PARAOLIMPIJADA 2012, Tri pobede srpskih stonotenisera na POI u Londonu

Goran Kocić je pojasnio da su zvali ministarku omladine i sporta Snežanu Samardžić Marković na ovu konferenciju za novinare, ali da se zahvalila na pozivu zbog ranije pruzetih obaveza. Zoran Kalinić je dodao da očekuje dolazak ministarke na ovaranje nacionalnog trening centra u Subotici, kao i da  Karakaševiću pripada državna nagrada od 16.000 evra za pojedinačnu bronzu.:

Povezana vest:  Jedan kadet i pet juniorki prošlo grupe u Vrnjačkoj Banji

– Siguran sam da uz dobar stručni rad, ovaj centar može da donese mnogo srpskom stonom tenisu – uveren je Kalinić.- Ministarstvo omladine i sporta Srbije mnogo pomaže stonom tenisu kao i drugim manje atraktivnim sportovima. Imamo dobre igrače, Jeftović i Pete sa Karakaševićem mogu da se nose i sa vremešnim Šveđanima koje predvodi 44- godišnji Person. Nema mnogo kvaltetnih ekipa u Evropi i u dogledno vreme Srbija ima sve izglede da se nađe u gornjem domu.

Goran Kocić je u završnoj reči istakao da je bronza Karakaševića u stvari zlatni kamen temljljac za srpski stoni tenis koji treba iskoristiti za stvaranje pozitivne atmosfere za nove uspehe, za juriš na medalje u olimpijskim disciplinama i zahvalio se domaćima iz Kalemegdanske terase na gostoprimstvu.