terget sprint 4Sofija Kamasi šesta juniorka na Svetskom kupu u target sprintu

Juniorka novosadskog Novolina Sofija Kamasi plasirala se u finale i osvojila šesto mesto u novoj streljačko – atletskoj disciplini target sprint na Svetskom kupu u target sprintu u održanom u toku Svetskog kupa u streljaštvu u Minhenu.
Ovo je prvi put da je Srbija imala predstavnike u ovoj atraktivnoj disciplini. Uz juniorku Sofiju Kamasi iz Novolina, startovale su i seniorke Milana Simić i Katarina Đukić iz Biatlona kao seniori Jovan Ristić iz Novolina i Miroslav Šegrt, koji je bio ujedno i trener, iz Biatlona.
– Obzirom na to da nemamo materjalne uslove kao u drugim zemljama, možemo da kažemo da smo u debiju zabeležili dobre rezultate. Svi naši takmičari su na ovom takmičenju popravili lične rekorde i sada nastavljaju pripreme za „Trofej Novog Sadu“ u target sprintu koji će se održati 21. juna na Gradskom strelištu u Novom Sadu – kaže takmičar i trener Miroslav Šegrt.- Organizatori su bili Međunarodna federacija streljačkih sportova – ISSF, Streljački savez Nemačke i Nemački biatlon savez i učestovalo je 70 takmičara i takmičarki iz Nemačke, Slovenije, Finske, Egipta, Ukrajine, Češke i Srbije.

Povezana vest:  Četvorica Srba nišane „golubove" u Minhenu

target sprint 2Jovan Ristić je kod seniora bio deveti a izmakla mu je medalja zbog lošije druge serije gađanja. Milana Simić je zauzela 14, a Katarina Đukić 15. mesto kod seniorki, dok je trener Miroslav Šegrt kod seniore zauzeo 19. mesto od 26 učesnika.
Target sprint je disciplina slična letnjem kros biatlonu: trče se tri kruga po 400 metara, a posle prvog i drugog kruga se gađa na deset metara iz vazdušne puške u pet biatlon meta. Tek kada takmičar pogodi svih pet meta može nastaviti trku, za razliku od biatlona gde postoje kazneni krugovi ili dodatno vreme. Startuje se po grupama od 10 takmičara, a prvih dvoje iz svake kvalifikacione grupe ide direktno u finale, a ostali prema postignutom vremenu.
Čelnici ISSF su prošle godine podržali target sprint zbog atraktivnosti, a predsednik MOK Žak Rog je izjavio da target sprint predstavlja pravi sport za sve, jer nisu potrebna velika ulaganja u opremu.

Povezana vest:  Gabrijela Dautovića izdala puška na Kupu Budve