ZLATO ZORANA GRANADA 4 DAN2Zlato Arunovićevoj, srebro Mikecu i bronza Grgiću u Granadi

Zorana Arunović osvojila je zlato, Damir Mikec srebro, a Dimitrije Grgić bronzu (svi vazdušnim pištoljem) poslednjeg dana prve „Velike nagrade Huana Karlosa“ u Granadi na strelištu na kome će se u septembru održati Šampionat sveta i vaditi vize za Rio. U finalu je ovim oružjem gađala i Bobana Veličković i zauzela šesto mesto.
Srpski strelci su na ovom turniru, na kome su učestvovali takmičari iz SAD, Irana, Slovenije, Slovačke, Španije, Mađarske, Singapura, Danske, Guama i Španije, osvojili šest medalja – tri zlatne (Zorana Arunović – vazdušni pištolj, Andrea Arsović – vazdušna puška i Damir Mikec – MK pištolj), dve srebrne (Damir Mikec – vazdušni pištolj i Milutin Stefanović – vazdušna puška) i jednu bronzanu (Dimitrije Grgić – vazdušni pištolj). Drugog dana četvrto mesto MK puškom trostav zauzela je Ivana Maksimović.
Pre finala Zorana Arunović je bila peta sa 383 kruga. Najbolji rezultat kvalifikacija, imala je Bobana Veličković sa 387 krugova ispred Beloruskinje Čajke sa 386 krugova. Finale je vredelo 377 krugova i druge dve srpske takmičarke, Jasna Šekarić sa 376 krugova i Jasmina Grgić sa 374 kruga nisu uspele da se plasiraju.
Posle finala, Zorana Arunović je sa 202,6 krugova slavila ispred Mađarice Nemeš (201,6) i španske takmičarke Franket. Šesto mesto pripalo je Bobani Veličković.
– Počela sam finale nešto slabije i sa sedmog mesta krenula ka zlatu – pričala
je Zorana Arunović.- U drugoj seriji eliminacija, izbila sam na prvo mesto i u jednom trenutku sam imala i tri kruga prednosti. Nisam forsirala u završnici, trudila sam se da imam „jake“ devetke, jedini kiks u finalu bio je kada sam pogodila 9,1 krug, ali, na sreću, ni u jednom trenutku nije mi bilo ugroženo prvo mesto.
Trener reprezentacije i Zorane Arunović, Jelena Arunović je istakla:
– Nisam očekivala da će 377 krugova biti „ulaznica“ za finale. Zorana Arunović je bila veoma sigurna u finalu, gađala je skoro bez greške. Bobana Veličković je osnovni deo gađala izvanredno, 387 krugova, ali je u finalu imala jednu osmicu i ispala je iz trke za medalje za 0,9 krugova! U svakom slučaju ovaj njen rezultat budi mnogo optimizma pred nastavak sezone, pogotovo jer ga je postigla u veoma teškim uslovima na strelištu za vazdušno oružje. Takmičarke u prvoj „partiji“ koje su gađale nešto ranije, još su i mogle da dišu, u drugoj bilo je kao u rerni…
Damir Mikec sa 577 i Dimitrije Grgić sa 576 krugova „provukli“ su se u finale koje je vredelo 576 krugova, ali su na kraju osvojili srebro i bronzu! Pobedio je Španac Karera sa 201,8 krugova, Mikec je imao 201 krug, Grgić 181,9 krugova. Rezultati su nezvanični, jer se domaćini nisu baš proslavili obradom podataka i poštovanjem satnice. Deveto mesto zauzeo je Andrija Zlatić sa 575 krugova.
Mikec je, tako, turnir u Granadi završio kao naš najuspešniji strelac sa dve medalje – zlatnom MK i srebrnom vazdušnim pištoljem:
– Finale je bilo dobro, osnovni deo – da ga brzo zaboravim – bio je iskren Damir Mikec.- Bio sam na dobrom putu da osvojim i drugo zlato, do 17. dijabole sam vodio, ali me je na kraju Karera, koji je imao najbolji osnovni rezultat od 587 krugova, prestigao za malo.
Na „Velikoj nagradi Huana Karlosa“ učestvovali su srpski strelci – puška: Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“), Andrea Arsović (Partizan), Milica Babić (Novi Sad), Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Milenko Sebić („Akademija Maksimović“), Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić (obojica „Čika Mata“, Kragujevac) i Andrija Milovanović (Niš), pištolj: Jasna Šekarić, Zorana Arunović (Crvena zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Jasmina Grgić (Smederevo), Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice).
U stručnom štabu bili su Dragan Donević, Mira Maksimović, Jelena Arunović, Aleksandar Zlatić i Boban Marković.
Naredni ispit srpskih strelaca je Šampionat Srbije MK oružjem od 24. do 27. jula u Novom Sadu (sve kategorije).

Povezana vest:  Trubači dočekali šampionke Evrope