lezeci stav vojnickom puskomSmederevci pozlatili vojničke puške

Strelci Smedereva osvojili su tri titule na Šampionatu Srbije u gađanju vojničkom puškom u Trsteniku.
Slavili su u obe discipline, trostav 3 puta 10 metaka i 20 metaka ležeći u ekipnoj konkurenciji, dok je pojedinačnu titulu u Smederevo doneo Borivoje Provčin u disciplini trostav. Saša Soboljev iz čačanskog Borca postao je šampion Srbije u disciplini 20 metaka ležeći.
Najbolji veteran u disciplini 10 metaka ležeći bio je sa 70 krugova Živomir Kazaković iz družine „Dragan Jevtić Škepo“ iz Gornjeg Milanovca koji je 2012. bio treći.
U disciplini 20 metka ležeći, Saša Soboljev, šampion 2012. u trostavu, je sa 162 kruga za za krug pretekao Sinišu Mašovića iz Smedereva (161), inače predsednika Streljačkog saveza Srbije, dok je treće mesto osvojio ovogodišnji prvak „papovkom“ Radiša Borisavljević iz družine „Boško Petrović“ (Ivanjica) sa 160 krugova. Četvrto mesto sa 160 krugova pripalo je prvaku 2013. u ovoj disciplini Mirosavu Šegrtu iz družine „Radivoj Ćirpanov“ (Novi Sad), dok je peto mesto zauzeio Zoran Kostovski (Bečkerek, Zrenjanin) sa 159 krugova.
Ekipno, slavili su Smederevci sa 450 krugova, drugo mesto pripalo je družini „Dragan Jevtić Škepo“ iz Gornjeg Milanovca sa 448 krugova dok su „bronzani“ bili strelci subotičkog Vojnika sa 443 kruga.
U trostavu 3 puta 10 metaka, Borivoje Provčin iz Smedereva došao je do zlatne medalje sa 223 kruga, samo krug više od vicešampiona Tibora Martona iz subotičkog Vojnika (222) dok je treći bio takođe Subotičanin iz Vojnika Dragoslav Radaković. Prološlogodišnji prvak Saša Soboljev (Borac, Čačak) sa 214 krugova zauzeo je četvrto mesto, dok je peti bio Goran Vranov (Metalac, Bor) takođe sa 214 krugova.
Smederevo je u ovoj disciplini bilo ubedljivo najbolja ekipa sa 630 krugova, vicešampioni su postali strelci čačanskog Borca sa 595 krugova, dok je bronzu osvojila družina „Radivoj Ćirpanov“ iz Novog Sada sa 564 kruga.
– Streljački savez Srbije nije bio u mogućnosti da obezbedi kvalitetniju municiju, gađalo se mecima pravljenim sredinom pedesetih, pa su rezultati slabiji – istakao je Nenad Petković generalni sekretar SS Srbije, koji je sa delegatom takmičenja Vitomirom Homanom i agilnim streljačkim radnikom iz Trstenika Draganom Savićem uručivao trofeje.- Ali, moramo da budemo uporni i da sačuvamo od zaborava ovu vitešku disciplinu sportskog streljaštva i zahvaljujemo se streljačkim radnicima Trstenika koji nam zdušno u tome pomažu organizacijom držvnog šampionata četvrtu godinu za redom.
Učestvalo je ukupno 15 ekipa. U trostavu je bilo 26, u 20 ležeći 40 strelaca.
Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici vlada. Posle Drugog svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darovao zlatan ručni sat. Tradicija darovanja šampiona se, na žalost, ugasila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi…

Povezana vest:  Het trik Zorana Jakšića