GP BEOGRADA TROJICA NAJBOLJIH U SKITUViktor Bareta najbolji junior na „Velikoj nagradi Beograda“

Junior Viktor Bereta, koji od ove sezone gađa za Srbiju, osvojio je prvo mesto na „Velikoj nagradi Beograda“ drugom „Memorijalu Milan Šotra“ u gađanju glinenih golubova – trap održanog na strelištu „Bg sportskog centra Kovilovo“ u spomen na Milana Šotru istaknutog strelca, streljačkog radnika, predsednika Streljačkog saveza za leteće mete Srbije i graditelja strelišta u Kovilovu koji je preminuo 2. oktobra 2012.
U meču za omladinsko zlato Bareta je sa 12:9 savladao Slovaka Mihala Slamku dok je Rumun Marsel Moldoveanu, osvojio brzu savladavši srpskog strelca Borka Vasiljevića. Šesto mesto pripalo je još jednom srpskom junioru Ružiću.
Pre finala najbolji je bio Slamka sa 117 golubova. Finale je vredelo 94 goluba.
U seniorskoj konkurenciji u disciplini trap slavio je Anton Glasnović (Hrvatska) koji je bez promašaja gađao u finalu i sa 15:11 savladao olimpijskog šampiona iz Pekinga Davida Kosteleckog (Češka)! Treće mesto pripalo je Mati Numeli (Finska) koji je bio bolji od Saše Sedmaka (Hrvatska) sa 14:13. U polufinalu sa 14 golubova Kostelecki odmah prošao u meč za zlato, Sedmak, A, Glasnović u Numela imali su po 13 i raspucali sa po jednim metkom za drugo mesto u finalu finala. Prošao je Glasnović. Finale je bilo vrlo skupo čak 117 golubova. Pre finala Kostelecki je bio najbolji sa 122 goluba. Srpski strelac Zoran Luki sa 106 golubova osvojio je 18. mesto.
Ekino, slavila je Češka (Kostelecki, Liptak, Danek) sa 355, ispred Hrvatske ( (J. Glasnović, Sedmak, A. Glasnović) sa 350 i Slovačke (Filipović, Cavara, Vaš) sa 339 golubova. Četvrta je, u konkurenciji devet ekipa, bila Srbija (Nedić, Lukić, B. Vasiljević) sa 315 golubva
Najbolji veteran bio je Mati Numela iz Finske, ispred Nikole Markovića iz Crne Gore i Vladimira Kovačika (Slovačka).
Kod dama, u trapu slavila je Nora Antikanen (Finska) sa 68 golubova, druga je bila Jasmina Maček iz Slovenije sa 63, a treća Adela Frtangu (Rumnija) sa 57 golubova. Srpska takmičarka Nikolina Blagojević, završila je na šestom mestu sa 40, dok je sedma bila Aleksandra Maljković sa 38 golubova.
Lep uspeh u skitu zabeležio je osvajanjem drugog mesta srpski strelac Goran Stojadinović koga je u finalu pobedio Denis Rezan iz Moldavije sa 11:10. Treće mesto pripalo je Jovanu Amanoviću (Srbija) koji je pobedio Zaprijana Zarjanova (Bugarska) u meču za bronzu sa 12:8. Peto mesto pripalo je Nenadu Radoviću (Srbija). Pre finala najbolji su bili Amanović i Rezan sa po 106 golubova, treći je bio Stojadinović sa 104.
Na zajedničkom ručku svih učesnika, a bilo ih je 84, 75 u trapu i devetorica u skitu iz 14 zemalja: Austrije, Bugarske, Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke,Finske, Italije, Moldavije, Rusije, Ukrajine i Srbije, organizator Streljački savez za leteće mete Srbije podelio je učesničke memorijalne medalje. U ime svih učesnika zahvalio se David Kostelecki i evociro uspomene na Milana Šotru uz obećanje da će se i dogodine okupiti u Kovilovu. Veliku pomoć Streljačkog saveza za leteće mete Srbije pružio je u organizaciji Ministrstva omladine i sporta Srbije.

Povezana vest:  Petrović i Borisavljević pozlatili vojničke puške