CANGVON SEBIC 3 FOTO ISSF

Sebiću izmakla viza za Rio

Milenko Sebić zauzeo je šesto mesto u finalu vazdušnom puškom prvog dana Svetskog kupa u Čangvonu u Koreji sa 122,1 krug, ali mu je izmakla olimpijska viza za Rio. Da je bio peti, obezbedio bi „ulaznicu“ za olimpijski turnir iduće godine!
– Žao mi je što jedan od najlepših trenutaka u mojoj karijeri nisam okrunio i olimpijskom kvotom – rekao je posle meča Milenko Sebić, strelac Crvene zvezde.- Ovo mi je prvo finale na velikim takmičenjima u organizaciji ISSF i što je najvažnije u osnovnom delu sam gađao bolje nego ikad i postigao sam lični rekord od 626 krugova. To je bilo i dovoljno za ulazak među osam i nastavak borbe za medalje i olimpijske vize. Nema lepšeg osećaja nego gađati finale sa samom svetskom elitom. Finale nije bilo loše, ali je mi je nedostajalo i malo sportske sreće. Idemo dalje, ovo je tek početak jednog velikog takmičenja, ostale su još dve discipline.
Od osmorice finalista, četvorica su imala olimpijske vize (Kampriani – Italija, dva Kineza Jang i Žu jer je Kina izpunila bonus sa dva kvalifikovana strelca u ovoj dicsiplini i Rus Kruglov) i Sebić je morao da pretekne samo jednog od preostale četvorice da dođe do toliko željene olimpijske ulaznice.
Posle deset dijabola imao je samo 0,2 kruga zaostatka u odnosu na četvrtoplasiranog i petoplasiranog, Nemca Šalenbergera i Rusa Kruglova koji nije bio u konkrenciji i 0,3 kruga manje od trećeg Kima iz Koreje. Propustio je priliku da se nađe i koji stepenik više jer je devetom dijabolom pogodio 9,9 krugova. U sledeće četiri dijabole , Šalenberger i Kim su je imali bolje pogotke i Sebić je ostao peti, prvi ispod crte za Rio!
Drugi srpski predstavnik u ovoj disciplini Milutin Stefanović plasirao se na 13. mesto sa 623,8 krugova. Finala je vredelo 626 krugova koliko je imao Sebić na osmom mestu. Pre finala najbolji je bio „broj jedan“ na svetskoj rang listi Haoran Jang (Kina) sa 630,2 kruga. Zlatnu medalju i olimpijsku kvotu osvojio je Mađar Peter Šidi sa 208,2 kruga, Kinezi Haoran Jang (206,7) i Ćinan Žu (185,3) su se okitili srebrom i bronzom. Četvrtoplasirani Do Sang Kim iz Koreje (164,7) i petoplasirni Nemac Nikolas Šalenberger (143,4) kruga osvojili su još dve olimpijske vize.
Održane su eliminacije MK pištoljem za muškarce i sva tri srpska strelca su se plasrala u kvalifikacija u subotu 11. aprila. U prvoj grupi od 39 učesnika, Andrija Zlatić je bio 15. sa 547 krugova. Najbolji rezultat imao je Masuda (Japan) od 569 krugova.
U drugoj grupi od 45 strelaca, Damir Mikec je bio drugi sa 567 krugova a Dimitrije Grgić deveti sa 561 krug. Sjajano je gađao Jin iz Koreje – 575 krugova!
Dame su gađale prvi deo discipline MK pištoljem 30 plus 30 metaka. Posle 30 metaka precizni deo, Jungeun Jin iz Koreje vodi sa 297 krugova. Zorana Arunović je osma sa 291 krugom, Bobana Veličković je 32. sa 287, a Jasna Šekarić, koja je u Granadi na SP prošle godine donela Srbiji olimpijsku vizu za Rio, je 48. od 74 učesnice sa 283 kruga. U subotu 11. aprila gađaće se još 30 metaka brzom paljabom i osam najboljih na osnovu ukupnog rezultata nastaviće borbu za medalje i dve olimpijske vize.
Drugog dana Svetskog kupa na vatrenu liniju će i tri srpske takmičarke vazdušnom puškom Andrea Arsović (donela Srbiji olimpijsku vizu prošle godine u Granadi na SP), Ivana Maksimović i Jelena Živković.
Na Svetskom kupu u Čangvonu koji će 2018. biti domaćin Šampionata sveta, učestvuje 571 strelac iz 68 zemalja.

Povezana vest:  Sedam medalja i zlatne za Arunovićevu, Birešovu i Mikeca na „VN Novog Sada"