tri zlata mikec arsovic stefanovic foto d donevicStefanoviću i Mikecu izmakla finala!

Fudbalskim rečnikom, srpski strelci su poslednjeg dana Svetskog kupa u Fort Beningu u SAD pogodili – dve stative: Milutinu Stefanoviću izmaklo je finale MK puškom trostav za krug, a Damir Mikec je vazdušnim pištoljem ostao prvi ispod crte zbog manjeg broja unutrašnjih centara! Obojica su završili na devetom mestu!
Stefanović je devetu poziciju osvojio sa 1.173 kruga (po stavovima klečeći 393, ležeći 399, stojeći 381). I druga dvojica srpskih strelaca ušli u „top 15″, jer je Stevan Pletikosić bio 11. sa, takođe, 1.172 kruga (392, 399, 381) a Milenko Sebić 13. sa 1.171 krugom (391, 398, 381). Pre finala, koje je vredelo 1.174 kruga najbolji je bio olimpijski šampion Kinez Ćinan Žu sa 1.183 kruga. U finalu pobedio je Jurij Jurkov iz Kazahstana sa 456,3 kruga ispred Ćinan Žua (Kina) sa 455,3 kruga i Metju Emonsa iz SAD sa 445 krugova. Olimpijske vize osvojili su Kazahstanac Jurkov, kome je to bilo prvo finale na Svetskim kupovima u karijeri i šestoplasirani Jamašita Tošikazu iz Japana.
U gađanju vazdušnim pištoljem, Damir Mikec je u osnovnom delu imao 580 krugova, kao i Rus Vladimir Isakov, ali je ruski strelac otišao u finale po dodatnom kriterijumu (veći broj unutrašnjkih centara 26:23) i, potom, osvojio srebro! Drugi srpski strelac Dimitrije Grgić završio je na 30. poziciji sa 577 krugova.
U finalu, slavio je olimpijski šampion Jongoh Jin iz Koreje sa 202 kruga, ispred Vladimira Isakova (Rusija) sa 199,8 krugova i Portugalca Žoao Košte sa 178,4 kruga, Pre finala, koje je vredelo 580 krugova, najbolji je bio Košta sa 587 krugova. Olimpjske vize osvojili su 50 – godišnji Košta kao i četvrtoplasirani i petoplasirani Ukrajinac Oleg Omelčuk odnosno Ismail Keleš iz Turske.
– Niko ne pamti da su na jednom takmičenju sva trojica naših strelaca u trostavu imala više od 1.170 krugova a to se dogodilo u Fort Beningu i sa te strane moramo da budemo veoma zadovoljni, jer su to visoki rezultati – komentar je Srećka Pejovića, sportskog direktora SS Srbije kome su u stručnom štabu asistirali tereneri reprezentacije Dragan Donević i Jelena Arunović.- Izgubili su finale posle zasta sjajne borbe u samom finišu. Mikec je odlično gađao, sa ujednačanim serijama i kod njega je presudila malo i sportska sreća. U celini, možemo da budemo veoma zadovoljni onim što smo uradili u Fort Beningu: osvojene su dve olimpijske vize – Mikec pištoljem i Stefanović puškom i obojica su ih okrunila i zlatnim medaljama, dok je treće najsjajnije odličje osvojila Andrea Arsović vazdušnom puškom.
Sada Srbija ima ukupno šest olimpijskih viza. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (puška) i Jasna Šekarić (pištolj), a dve ove godine na Svetskom kupu u Koreji Ivana Maksimović (puška) i Dimitrije Grgić (pištolj) dok su u Fort Beningu zlatnim medaljama karte za Rio izvadili Milutin Stefanović (puška) i Damir Mikec (pištolj).
Reprezentacija dsleće na Aerodrom „Nikola Tesla“iz Fort Beninga 20. maja u 12,30 časova.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Bronza za Kovačevića, sjajni rezultati Jovanovića i Kolarevićeve