LONATO aleksandar ruzic pera nedic maksim egelja zoran lukic nemanja smiljanic nikola sotra

Lonato ispit generacija

Šamionat sveta u gađanju glinenih golubova – trap, skit, dubl trap odžaće se od 10. do 19. septembra u italijanskom gradu Lonato. Selektor Dejan Mihalović poveo je osmoro strelaca koji će se takmičiti u disciplini trap, dok će se u skitu nadmetati dvojica seniora.
Gađaće u seniorskoj selekciji u trapu Zoran Lukić i Nemanja Smiljanić (obojica Grof, Kalište kod Požarevca) i Pera Nedić (Jedinstvo trap, Stara Pazova), u juniorskoj ekipi su Aleksandar Ružić (Grof), Nikola Šotra (Rikošet, Beograd) i Maksim Egelja (Dunav, Futog), kao i dve juniorke Nikolina Blagojević (Rikošet) i Aleksandra Maljković (Barajevo). U skitu će nas predstavljati dvojica strelaca Noovg Sada Goran Stojadinović i Jovan Amanović.
– Imaćemo seniorsku i juniorsko mušku reprezentaciju i dve juniorke – kaže Mihajlović, koji se zahvalio Ministarstvu omladine i sporta Srbije na velikoj pomoći u realizaciji programa Streljačkog saveza za leteće mete Srbije.- Posle više od decenije, još od sjajne Tinde Kazinci, na velikoj međunaronoj sceni pojaviće se i takmičarke iz Srbije i za dve juniorke učešće na Šampionatu sveta je velika škola i prilika za sticanje iskustva. Od seniora koji će gađati u istom sastavu kao na EŠ u Mariboru, očekujem bolje rezultate. U junorkoj selekciji su dva debitanta i provereni reprezentaivac Egelja i želja nam je, kao kod juniorki, da mladi reprezentativci vide gde su u odnosu na svet i da iz toga nešto i nauče. U skitu nemamo reprezentaciju, a cilj je da se naša dva iskusna takmičara što više približe zlatnoj sredini svetskog streljaštva.
Za strelce iz Evrope SP u Lonatu je poslednja prilika za osvajanje olimpijskih viza. Ukupno će se podeliti deset olimpijskih viza, u trapu i skitu po dve. Prijavljeno je oko 800 strelaca iz 92 zemlje.
Takmičenja u trapu počinje u petak, kada će na vatrenu liniju juniorke koje će i zavšiti nadmetanje istog dana (finale od 17,30). Seniori i juniori gađaće prvih 75 golubova. Još 50 golubova gađaće u subotu, a šestorica najboljih posle 125 golubova takmičiće se istog dana u finalu – od 17,15 seniori, od 18,15 juniori. Takmičenje u skitu je 16. i 17. septembra.
Prošle godine na SP u Granadi, tada junior, Nemanja Smiljanić je bio sjajan 14. Omladinska reprezentacija je osvojila 11. mesto. U senirskoj konkurenciji gađao je Zoran Jakšić, ali zbog jakih stomačnih problema nije završio takmičenje.

Povezana vest:  Jelena Arunović o kampu SSS: Očekujem da seniorke podrže juniorke

PHOTO: SS ZA LETEĆE METE SRBIJE