LM smederevoSrbija treća u kvalifkacijama za Ligu mladih Evrope

Reprezentacija Srbije vazdušnom puškom osvojila je treće mesto, a selekcija vazdušnim pištoljem četvrto na kvalifikacionom turniru Lige mladih Evrope (regiko Jugoistočna Evropa) u Smederevu i nisu se kvalifikovale za finalni turni u Laškom u Sloveniji.
U disciplini vazdušna puška, selekciji Srbije su bile potrebne obe pobede dugog dana, protiv Hrvatske i Ukrajine da bi se domogla drugog mesta koje je vodilo na završni turnir. U prvom meču savladali su Hrvatsku sa 16:8 (Milovanović je pobeio sa 7:1, Ivanović je pobedio sa 5:3 a Kreko je imala nerešeno 4:4). U drugom meču, Ukrajina je bila bolja sa 14:10 (Milovanović je imao nerešen rezultat 4:4, Ivanović je izgubio 6:2, Radulovićeva je gađala nerešeno 4:4). Prvog dana Srbija je izgubila sa 15:9 od Rusije, a pobedila Izrael sa 14:10.
Prvo mesto osvojila je Rusija sa četiri pobede, druga je Hrvatska sa dve pobede i boljim odnosom poena, treća i četrta su Srbija i Ukrajina takođe sa po dve pobede, ali lošijim skorom poena. Izrael je peti bez pobede.
U gađanju pištoljem, Stbija je izgubila sva tri meča. Drugog dana je poražena od Ukrajine sa 20:4 (Cvijović izgubila 8:0, Alentijev izgubila sa 6:2, Tomić izgubila 6:2). Prvog dana Rusija je savladala Srbiju sa 24:0 a Hrvatska sa 15:9. Ukrajina sa tri pobede i Rusija sa dve prošle su na završni turnir, Hrvatska je treća sa jednom, a Srbija četvrta bez pobede.
Učestvovale su reprezentacije Hrvatske, Rusije, Ukrajine, Izraela i Srbije. Izrael nije imao ekipu pištoljem. Finalni turnir je Laškom u Sloveniji od 3. do 6. oktobra.
U selekciji Srbije vazdušnom puškom gađali Andrija Milovanović (Niš), Miloš Ivanović („Čika Mata“, Kragujevac), Ivana Kreko, (Tatra, Kisač), Nina Radulović, (Zvezdara) i Nevena Armuš, („Čika Mata“). Vazdušnim pištoljem takmičili su se Jovana Dragačevac, Tijana Cvijović (obe „Aleksa Dejović“, Užice), Jelena Tomić (Kikinda) i Ana Alentijev (Smederevo). Treneri su bili Lidija Mihajlović (puška) i Ivan Kvasnevski (pištolj).
U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite.
Organizatorima, vrednim streljačkim radnicima družine Smederevo, pomogli su Grad Smedrevo, Hotel „Car“, Ekonomska i trgovačka škola, Sportska hala Smederevo, JP TV Smedervo i Štamparija „Nju pres“.

Povezana vest:  Na EŠ u Mariboru 20 strelaca