seo jung Jo koreja sveski rekord foto issf

U Kuvajtu i dalje bez viza, fantastična Seo Jung Jo – 592 kruga u trostavu

Međunarodna federacija streljačkih sportova (ISSF) upozorila je ponovo sve nacionalne streljačke federacije iz Azije da Šampionat sveta u Kuvajtu (sve discipline puška i pištolj i gađanje glinenih golubova) nije za olimpijske vize i „em- ku – es“. U pismu iz sedišta ISSF u Minhenu se ističe da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao ovo takmičenje za olimpijske vize jer je, zbog mešanja državnih vlasti u rad sportskih organizacija u Kuvajtu, Olimpijskom komitetu Kuvajta „zabranjeno svako učešće u olimpijskom pokretu“.
Organizatori su, inače, na stranici Kuvajtske streljačke federacije prvih nekoliko dana objavljivali i „osvajače“ olimpijskih viza, i na taj način, kako se ističe u upozorenju ISSF „pogrešno i bespravno informisali učesnike i medije“.
Navodi se, takođe, i da ISSF ima, trenutno, četiri ozbiljna kandidata za organizaciju olimpijskih kvalifikacija za azijske strelce i da će o domaćinu biti odlučeno u najskorije vreme. Na tom turniru podeliće se ukupno 35 viza za Rio.
U finišu Šampionata Azije, koji traje do 12. novembra, zablistala je mlada takmičarka iz Koreje 18 – godišnja Seo Jung Jo koja je u seniorskoj konkurenciji MK puškom trostav 3 puta 20 metaka izjednačila sopstveni svetski i azijski seniorski i juniorski rekord osnovnog dela sa 592 kruga (klečeći 198, ležeći 198, stojeći 196). Postigla ga je ove godine u eliminacijama na Svetskom kupu u Minhenu i tada se pridružila na listi seniorskih svetskih rekorda Nataliji Kalniš iz Ukrajine koja je ovaj rezultat postavila na Svetskom kupu u Minhenu 2014.
U finalu, međutim, trijumfovala je Donći Čen (Kina) sa 461 krugom, ispred Narantuie Čulunbadrah (Mongolija) sa 457,7 krugova, dok je treća bila Seo Jung Jo sa 446,7 krugova. Finale je vredelo 582 kruga.
Oboren je i ekipni seniorski azijski rekord u ovoj disciplini. Kineskinje su „ubile“ 1.749 krugova što je za devet krugova bolje od njihovog azijskog rekorda (1.740) sa Šampionata Azije 2013. u Teheranu. Svetski rekord drže Nemice sa 1.750 krugova sa SP u Granadi prošle godine. Koreja sa sa 1.737 krugova bila druga, a Indija treća sa 1.734 kruga.
MK puškom trostav za muškarce Jonghiun Kim (Koreja) sa 462 kruga postavio je novi seniorski azijski rekord finala. Stari od 459,5 krugova bio je u vlasništvu Kineza Jifei Caoa sa Svetskog kupa u Maribru 2014. Srebro je osvajio Kinez Ćinan Žu sa 461,4 kruga, do je treći bio takođe Kinez Zičeng Hui sa 451,9 krugova. Ekipno zlato pripalo je Koreji sa 3.505 kruga, srebro su osvojili Kinezi sa 3.498, a bronza je otišla u Kazahstan sa 3.469 krugova.
Streljačka zvezda iz Irana Nejmeh Hedmati postavila je juniorki azijski rekord finala MK puškom trostav sa 458,2 kruga. Stari od 455,8 krugova držala je Riljiao Pen (Kina) sa SP u Grandi 2014.
Prvi juniorski azijski rekord finala MK puškom 60 metaka ležeći, postavio je Svapnil Kusale iz Indije sa 185,4 kruga.

Povezana vest:  U Riju 18 šansi za medalje!