podmladak na vatrenoj linijiSrpski strelci gađaće za vikend u Ligi mladih Evrope u Bolonji

 

Reprezentacije Srbije vazdušnom puškom i vazdušnim pištoljem učestvovaće ovog vikenda na finalnom turniru Lige mladih Evrope u Bolonji. Reprezentacije je odredio selektor Zoran Stojiljković, a na put kreću u petak 1. oktobra avionom iz Niša.

Puškom će se takmičiti Katarina Biserčić (Niš), Borislav Mazinjanin (Policajac) i Žarko Trifunjagić (Novi Sad).

Pištoljem će se nadmetati Emilija Zdravković (Jagodina), Ana Simić (Bor 030) i Olgica Zarić (Kikinda).

U stručnom timu su treneri Dragan Marković (Novi Sad) i Dragan Grbić (Kikinda).

Povezana vest:  Svetski kup u Minhenu: Više od 800 strelaca nišane finala i medalje

Obe selekcije izborile su plasman u finale u maju u kvalifikacionoj grupi u Vroclavu. Selekcija puškom bila je prva, a pištoljem treća, ali je u finale pištoljem prošla kao najbolja trećeplasirana selekcija po bodovima (u finale sa osam ekipa, idu po dve najbolje selekcije sa tri kvalifikaciona turnira, domaćin i najbolja trećeplasirana ekipa po bodovima).

U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina vazdušnom puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite. U kvalifikacijama gađa se 40 dijabola, a rivali se određuju žrebom. Pre meča određuju se i redosled strelaca – prvi iz jedne ekipe gađa sa prvim iz druge i tako redom. Posle svakih deset dijabola (moraju da se ispale za 12 minuta) proglašava se rezultat. Za pobedu u tih deset dijabola (seriji) strelac dobija dva poena, nerešeno donosi poen. Na kraju, ukupan zbir bodova po serijama određuje ekipnog pobednika, maksimalno može da bude 24:0.

Povezana vest:  Nemanja Mirosavljev osvojio bronzu na Svetskom kupu u Fort Beningu MK puškom 60 metaka ležeći!

U finalu gađa, takođe, strelac protiv strelca, ali sa 20 dijabola i ograničenim vremenom za nišanjenje od 75 sekundi za svaku. Posle svakog hica, koji se određuje na decimalu, proglašava se pobednik i dobija dva boda. Za nerešen rezultat dobija se bod.

U Bolonji će u finalu Lige mladih Evrope, rivali Srbiji puškom biće ekipe Hrvatske, Francuske, Mađarske, Italije, Norveške, Poljske i Švedske, a pištoljem Italije, Španije, Švajcarske, Poljske, Rusije, Švedske i Ukrajine.

Povezana vest:  Tiha Todorović osma na Šampinatu Evrope

U prvom finalu Lige mladih Evrope prošle godine u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju!