kreiterijumi pejovic 3

U Riju 18 šansi za medalje!

Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije, predložio je, a članovi UO SS Srbije su jednoglasno usvojili na elektronskoj sednici, kriterijume za sastav reprezentacija za najznačajnija takmičenja u 2016.
– Čekaju nas dogodine tri velika takmičenja – Olimpijske igre u Riju gde je streljački turnir od 6. do 14. avgusta i dva Prvenstva Erope: vazdušnim oružjem za juniorske i seniorske kategorije od 22. do 28. februara u Đeru u Mađarskoj i samo za juniore malokalibarskim oružjem od 12. do 19. juna u Talinu u Estoniji. Osnovni principi za satav selekcija jesu vrednovanje ostvarenih rezultata u prošloj godini kroz program OKS RIO 2016, kroz svetske ili evropske rang liste, kao i mogućnost da se na kriterijumskim takmičenjima u olimpijskoj godini, kandidati dokažu radom i rezultatima – naglasio je Pejović.- Cilj je da na najvažnijem takmičenju u četvorogodišnjem ciklusu, Olimpijskim igrama u Riju, učestvuju najspremniji. Ovo važi i za sva prioritetna takmičenja.
Za Olimpijske igre u Riju iduće godine, Pejović je planirao tri kriterijumska takmičenja i sastav olimpijske selekcije sa podelom disciplina znaće se 28. maja 2016. posle Svetskog kupa u Minhenu. Računaće se plasmani sa Prvenstva Evrope u Đeru u februaru 2016. i sa dva Svetska kupa – predolimpijskog turnira u Riju u aprilu i u Minhenu u maju iduće godine. Srbija ima devet viza koje pripadaju OKS i SS Srbije – pet puškom: Ivana Anđušić Maksimović (vazdušna puška), Milutin Stefanović (vazdušna puška), Stevan Pletikosić (vazdušna puška), Milenko Sebić (MK puška trostav) i Andrea Arsović (vazdušna puška) i četiri pištoljem: Bobana Veličković (vazdušni pištolj), Damir Mikec (MK pištolj), Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj). Seniori puškom imaju tri kvote, odnosno šest izlazaka na vatrenu liniju na OI, seniorke puškom dve kvote i četiri nastupa, seniori i seniorke pištoljem po dve kvote i po četiri nastupa na olimpijskom turniru.
– Na osnovu osvojenih devet olimpijskih kvota, imamo ukupno 18 nastupa na OI u Riju što znači i 18 šansi za medalje. Možemo da osvojimo samo još jednu vizu na Prvenstvu Evrope u Đeru u disciplini vazdušni pištolj – muškarci, ali broj nastupa će i sa jednom kvotom više, ostati isti. Sastav olimpijske ekipe će biti takav da se ne sme umanjiti broj nastupa i ponavljam, da moraju da idu najspremniji takmičari – podvukao je Pejović.- Svi osvajači kvota i kategorisani sportisti koji budu u Programu OKS RIO 2016. od 1. januara 2016. su kandidati za olimpijski tim. Andrija Zlatić, bronzani iz Londona, ukoliko bude u sastavu ekipe na Prvenstvu Evrope u Đeru, ima šansu da osvoji kvotu i da uđe u konkurenciju za olimpijski tim. Na široj poimeničnoj prijavi nalazi se još i senior puškom iz Novog Sada Nemanja Mirosavljev i seniorka pištoljem iz Smedereva Jasmina Grgić kao i dvoje, među najboljim svetskim juniorima puškom, Milica Babić iz Palilule i Stevan Jovanović iz kragujevačkog „Čika Mate“.
Pejović je predložio i način bodovanja za bodovne liste koje će služiti kao pomoćni metod stručnom štabu da formira predlog sastava olimpijskog tima, vodeći računa da se ne umanji broj nastupa na OI (18).
– Stručni štab će, na kraju, sagledati sposobnosti takmičara za ulazak u finala u Riju kao i mogućnosti u finalima i doneti predlog sastava tima – pojasnio je pejović.- Predlog sastava olimpijskog tima se formira i na osnovu ukupnog zbira bodova sa svetskih i evropskih rang lista, iz programa RIO 2016. i plasmana na kriterijumskim takmičenjima. Sa svetskih ili evropskih rang lista boduje se plasman sa jedne liste u jednoj disciplini koja donosi najviše bodova. Na jednom kriterijumskom takmičenju, boduje se jedan najbolji plasman. Na osnovu svetskih lista na dan 1. januara 2016. plasman do prvog do petog mesta donosiće četiri boda, od šestog do desetog tri, od 11. do 15. mesta dva boda i potom od 16. do 20. mesta jedan bod. Za evropsku rang listu bodovanje je 3 boda od prvog do petog, dva boda od petog do desetog i jedan bod od desetog do 15. mesta. Neće se bodoviti plasman od 16. do 20. mesta. Strelac u prvoj kategriji programa OKS Rio 2106. na dan 1. januara 2016. dobiće tri boda, u drugoj kategoriji dva i u trećoj jedan bod. Na sva tri kriterijumska takmičenja – EŠ u Đeru, Svetskim kupovima u Riju i Minhenu deliće se isti broj bodova: zlato četiri, srebro i bronza po tri, finale dva i do 16. mesta 1 bod.
Kriterijumska takmičenja za Prvenstvo Evrope u Đeru za seniorske discipline su „Internacionalno prvenstvo Beograda“ u decembru ove godine, treće kolo Kupa SSS takođe u decembru, međunarodno takmičenje u Rušama (Slovenija) i Minhenu u januaru 2016. i, ako bude nedoumica, finale Kupa Streljačkog saveza Srbije vazdušnim oružjem u februaru iduće godine. Za juniorske discipline, pored ovih takmičenja, još će se računati turnir „Olimpijske nade“ u Nitri, međunarodno takmičenje u Smederevu i drugo kolo Kupa SSS (sve u novembru ove godine). Na osnovu rezultata u sezoni 2015. direktno učešće u Đeru su izborile
sve seniorske ekipe puškom i pištoljem. U sastavu prioritet imaju takmičari koji su u programu OKS RIO 2016.
– Za juniorsko Prvenstvo Evrope malokalibarskim oružjem u Talinu u junu 2016, kao kriterijumska takmičenja računaće se sva takmičenja koja se završavaju u roku predviđenom za finalnu prijavu i učestvaće po tri najbolja juniora i juniorke puškom sa kriterijumskih takmičenja, kao do tri juniora i juniorke pištoljem sa ispunjenim kriterijumima. Samo juniorske discipline u gađanju pištoljem imaju obavezu ispunjavanja normi koje su niže nego prethodnih sezona – za juniore vazdušnim pištoljem 563 i MK pištoljem 530, za juniorke 374 i 563. Sve ostale seniorske i juniorske discipline puškom, nemaju obavezu ispunjavanja normi, oni su svojim rezultatima u evropskom vrhu, samo je pitanje ko će biti u sastavu ekipa, a to će se odlučivati kroz kriterijumska takmičenja. Juniorske discipline pištoljem imaće podršku za Đer u cilju da ove discipline malo poguramo jer nam nedostaje mlađih takmičara na pištolju i u muškoj i ženskoj selekciji – pojasnio je Pejović.
Na Svetskim kupovima iduće godine, koji su kriterijumski i pripremni za Rio, prioritet učešća imaju kategorisani sportisti u programu OKS, RIO 2016, drugi sportisti koji u sastavu reprezentacije osvoje olimpijsku kvotu ili ostvare visoke plasmane na Prvenstvu Evrope u Đeru (na osnovu procene Stručnog štaba) i na osnovu visokih rezultata iz prošle godine, po jedan junior i juniorka puškom (procena Stručnog štaba). U kriterijumima prvi Svetski kup u Bangkoku u aprilu 2016. nije u prioritetu, a na poslednjem u Bakuu u Azerbedžanu u junu ići će samo olimpijski tim.
Na ISSF Svetskim juniorskim kupovima u Sulu od 4 do 6. maja iduće godine i Gabali u Azerbejdžanu od 16. do 23. sepembra 2016. učestvovaće po tri najbolja juniora i juniorke puškom sa kriterijumskih takmičenja i strelci sa ispunjenim kriterijumskim rezultatima (do tri juniora i juniorke) na pištolju.
Pejović je na kraju, uz veliku zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta Srbije i OKS na podršci programima Streljačkog saveza Srbije, ponovo istakao problem nedostatka kvalitetnih strelišta u Srbiji:
– Plan rada reprezentativnih selekcija sa akcentom na olimpijski tim biće završen do kraja novembra, kada se dobiju informacije o mogućnostima organizacije priprema olimpijskog tima u evropskim trenažnim centrima. Srbija je, trenutno, deveta nacija po broju osvojenih olimpijskih viza i imamo izuzetno visoku poziciju u svetskom streljaštvu, ali, na žalost, jedna smo od retkih zemalja koja nema svoj trenažni centar za kvalitetne pripreme koje su preduslov za visoke plasmane na OI i, naravno, medalje. Svi naši takmičari i njihovi treneri i treneri reprezentacije su motivisani za najviše domete i te dobre vibracije u reprezentaciji treba negovati. U decembru ove godine, testiraćemo i MK i vazdušno oružje. Jedan od prioriteta je, svakako, da se što pre uveze najkvalitetnije municija. Nadam se da će svi naši takmičari, posebno kandidati za medalje, dočekati odlazak u Rio, prvenstveno zdravi, u punom treningu i dobroj formi.

Povezana vest:  ŠAMPION IZ SEULA (1988) GORAN MAKSIMOVIĆ OGORČEN, Đilas je jednima majka, a drugima maćeha!