Devetočlana srpska streljačka selekcija u mestu Krej, u blizini Pariza, doteruje formu pred polazak u Rio de Žaneiro, na 31. olimpijske igre. Naši reprezentativci će na završnim pripremama ostati do 31. jula, kada kreću u Brazil.

Često se srpski strelci okupljaju na zajedničkim pripremama, posebno u godini Olimpijskih igara. Na prvi pogled, s obzirom da je streljaštvo pojedinačni sport zajednički rad nema ključni značaj.

– Nama u streljačkoj reprezentaciji Srbije zajedničke pripreme mnogo znače – naglašava Bobana Veličković,  strelac pištoljem.– Lakše nam je da radimo u društvu, nego na individualnim treninzima. Posebno u olimpijskoj godini, kada smo često daleko od kuće. Dobro se znamo, dugo smo zajedno i funkcionišemo kao velika porodica. Ta odlična atmosfera se prenosi i na takmičenja. Bodrimo jedni druge, zajedno se radujemo, uspeh jednog motiviše i ostale članove ekipe.

Povezana vest:  Za najmlađe – trostav vadzušnom puškom

U svakoj disciplini na streljačkom turniru na Olimpijskim igrama u Riju Srbija će imati po maksimalna dva predstavnika. Uz Veličkovićevu, pištoljem za dame će se takmičiti i Zorana Arunović.

– Lepo je kad imaš podršku sa tribina kolega iz tima s kojima si dugo zajedno, mirniji si staloženiji, a meni mnogo znači kada i na vatrenoj liniji imaš još nekog iz svoje ekipe, znaš da nisi sam. Kad bismo se bar i u jednom finalu u Riju Zorana i ja zajedno takmičile bilo bi sjajno. Svako od nas devetoro ima šanse za visok plasman, nadam se uspesima kako strelaca, tako i celog olimpijskog tima – kaže Veličkovićeva, članica Bora 030.

Povezana vest:  SP U GAĐANJU GLINENIH GOLUBOVA, BEOGRAD 2011, Vinsent Henkok predvodi elitu u skitu na Šampionatu sveta u Beogradu

Bobana Veličković je kao juniorka, sa dvadeset godina,  2010. zablistala osvojivši titulu seniorskog prvaka Evrope vazdušnim pištoljem. Isti uspeh je ponovila dve godine kasnije. Obe medalje u Svetskim kupovima u karijeri osvojila je gađajući vazdušnim oružjem. Na Svetskom kupu u Minhenu je 2015. godine „pogodila“ srebro, a ove godine na istom mestu okitila se zlatom.

Trenutno je drugoplasirana na svetskoj rang listi za vazdušni pištolj, a u Riju će prvi put na velikom seniorskom takmičenju gađati i malim kalibrom.

– U olimpijskom debiju 2012. u Londonu gađala sam samo vazdušnim pištoljem, koji mi je i dalje jača disciplina. Dugo mi je trebalo da dođem i do dobrih ostvarenja malokalibarskim pištoljem. Mislim da sam uspela, zadovoljna sam poslednjim rezultatima i u Rio de Žaneiro idem sa dve šanse u borbi za finala.

Povezana vest:  Andrea Arsović odbranila Trofej Mladosti u Zagrebu

Kao i ostali srpski olimpijci, Veličkovićeva je u aprilu, na Svetskom kupu upoznala strelište u Riju.

– Nisam  tada imala utisak da gađam na olimpijskom strelištu. Bilo je dosta nedostataka. Recimo razmak između prostora za strelce i mesta za trenere i novinare na vazdušnom strelištu je vrlo mali. Nadam se da je dosta toga popravljeno, a i ako nije u svakom slučaju svi ćemo imati iste uslove – poručuje Veličkovićeva.