STOJILJKOVIC I MIHAJLOVICU trostavu srpske takmicarke daleko od finala na Svetskom kupu

 

 

Lidija Mihajlović je osvojila 42. mesto sa 573 kruga (ležeći 197, stojeći 186, klečeći 190) krugova u gađanju MK puškom 3 puta 20 metaka na Svetskom kupu u Beogradu. Na 60. poziciju plasirala se Andrea Arsović sa 568 krugova (192, 184, 192), dok je Bojana Nikolić 75. u konkurenciji 88 takmičarki sa 556 krugova (192, 181, 177).

U finalu je pobedila Kazahstanka Olga Dovgun sa 683,8 (589 krugova po stavovima 198, 194, 197) ali je, zbog najslabijeg rezuktata u plej ofa (94,8), zamalo stigla Kineskinja Lije Dong. Imala je fantastičnih 100,6 krugova u finalu i osvjila srebro sa ukupno 683,6 (583) kruga, sa samo dve desetinke slabijim rezultatom od Kazahstanke, iako joj je ova bežala šest krugova posle osnovnog dela! Treće mesto pripalo je Hrvatici Snježani Pejčić sa 683,2 (585 ) krugova. Pejčićeva je bila treća i vazdušnom puškom.U finalu bile su tri Nemice, dve Amerikanke po jedna Kazahstanka, Kineskinja i Hrvatica.

Sve tri srpske reprezentativke, postigle su mnogo slabije rezullate od očekivanih i selektor Zoran Stojiljković je bio veoma ljut:

– Ovo je, mimo očekivanja, bila naša najslabija disciplina na Svetskom kupu ali vetar i teški uslovi na ovom strelištu ne mogu da budu opravdanje za veoma loše rezultate i plasmane. Ovo se posebno odnosi na Lidiju Mihajlović, sedmi strelac na svetskoj rang listi sebi ne sme da dozvoli takav rezultat.  I Andrea Arsović i Bojana Nikolić su se „raspale“ u svim stavovima…

Povezana vest:  Nikola Šaranović bez finala

Selektor Stojiljković je rekao da je Svetski kup u Beogradu bila prilika da proveri formu pred Šampionat sveta od 29. jula do 11. avgusta u Minhenu i da će biti dosta promena u reprezentaciji koja će ukupno imati 21 član:

– U ostalim disciplinama, imali smo lepih rezultata i plasmana i mislim da su nam skoro sve ekipe za svetski vrh – dodao je  Stojiljković. – Do Šampionata sveta planiramo  dva jaka takmičenja oba u Novom Sadu, Šampionat Srbije MK oružjem 14. i 15. jula u i, potom, „Veliku nagradu Novog Sada“, od 16. do 18. jula. Ostajemo na pripremama do 21. jula i zatim mali radni odmor i polazimo za Minhen. Spisak reprezentativaca saopštiću početkom iduće sedmice, biće novih imena i mladih strelaca, jer se pokazalo da je potrebno podmlađivanje.

Lidija Mihajlović, od koje se najviše očekivalo, imala je 11 krugova bolji rezultat nego u eliminacijama, ali nedovoljno da se nađe u gornjem domu. Priznala je da „mrzi Kovilovo“:

– Od Evropskog prvenstva 2005. imam negativan stav prema ovom strelištu, i možda je i on uticao da, po mnogo boljim vremenskim uslovima nego u elimincijama, postignem loš rezultat. Moraću taj odnos da menjam, čeka me na  ovom objektu Prvenstvo Evrope 2011,  kvalifikaciono za OI… Želela sam sve najbolje, vremenski uslovi su bili mnogo bolji, ali što je paradoksalno, u eliminacijama po vetru sam bolje gađala. Činilo mi se da radim sve kako treba, puška mi je, kako strelci kažu, „stajala“ ali  nije bilo efekta. Očigledno da sam grešila i to dosta i donekle mogu da budem zadovoljna jedino ležećim stavom. Imaćemo pripreme i dva takmičenja, u ovakvom izdanju ne smemo da se pojavimo na šampionatu sveta.

Povezana vest:  Srbija dobila još petoricu sudija sa „A“ licencom

Andrea Arsović, koja je u eliminacijama imala 578 krugova, podbacila je za deset krugova:

– Prvi put u životu gađala sam eliminacije i nisam taktički dobro postupila. Potrošila sam, prvog dana previše snage po vetru. Ovo mi je veliko iskustvo,  na SP u Minhenu gađaćemo najverovatnije takođe eliminacije i potrebno je da se pravilno rasporedi snaga. Donekle sam zadovoljna ležećim stavom, sve ostalo je – za brz zaborav…

BOJANA NIKOLIC_3.jul 2010Bojana Nikolić je u eliminacijama je imala 562 kruga, u kvalifikacijama šest manje:

– Osećala sam se potpuno iscrpljeno. Puška mi je šetala, nikako da uhvatim ritam. Nedostatak koncentracije i snage najviše se osetio u klečećem stavu…Ne mogu da se žalim na uslove, bili su dobri, sve su manje – više moje greške.

Svetski kup u Beogradu, poslednji ove sezone, doneo je srpskim strelcima nekoliko dobrih rezultate i plasmana. Ukupno su srpski strelci gađali u pet finala, na žalost ostali su bez medalje: Jasna Šekarić je bila četvrta MK pištoljem, Damir Mikec peti vazdušnim i sedmi MK pištoljem, Andrija Zlatić šesti MK pištoljem, Ivana Maksimović osma vazdušnom puškom i Stevan Peltikosić osmi MK puškom 60 metaka ležeći!

Povezana vest:  Nova pravila – pakao na vatrenoj liniji!

– Kao organizatori, moramo da budemo zadovoljni, srpski strelci su u konkurenciji takmičara i takmičarki iz bogatijih i streljački razvijenih zemalja, osvetlali obraz – istakao je predsednik organizacionog komiteta Svetskog kupa Obrad Stevanović. – I Beograd se upisao na zlatnu  mapu gradova gde su oboreni svetski rekordi. Nemica Sonja Fajlšifter je vazdušnom puškom postigla apsolutni svetski rekord od 400 krugova. Nismo dobili ni jednu primedbu na organizaciju, gosti iz 60 zemalja su otišli zadovoljni, što nam je najveća nagrada. Zahvaljujemo se na ukazanom poverenju da budemo domaćini svetskog kupa, najmasovnijeg ove sezone, predsedniku Međunarodne federacije streljačkih sportova Olegariju Vaskezu Ranji i generalnom sekretaru Horstu Šrajberu. Opravdalio smo ga dobrom organizacijom a time i afirmisali sportsko streljaštvo u Srbiji. Veliku pomoć pružili su nam Minstarstvo omladine i sporta Srbije, Olimpijski komitet Srbije, Grad Beograd, Uprava pogranične policije i druge resorne institucije, sponzori, pre svih Lasta i prijatelji našeg sporta na čemu im još jednom, u ime strelaca, zahvaljujem.

Rezultati, Svetski kup u Beogradu,  MK puška, trostav 3 puta 20 metaka, žene: 1. Olga Dovgun (Kazahstan) 683,8 (589), 2. Lije Dong (Kina) 683,6 (583), 3. Snježana Pejčić (Hrvatska) 683,2 (585), 4. Sonja Fajlšifter 682,9 (585), 5. Barbara Lehner 682,8(583), 6. Eva Fridel (sve Nemačka) 678,1 (582), 7. Džejme Bejerl (SAD) 677,9 (582), 8. Sandra Feng (SAD) 676,7 (581) krug…42. Lidija Mihajlović 573, 60. Andrea Arsović 568, 75. Bojana Nikolić 556 krugova itd.