MILAN_SOTRAMilan Šotra upozorio na poteškoće u organizaciji EP 2011

 

Predsednik Streljačkog saveza za leteće mete Srbije Milan Šotra upoznao je članove Predsedništva na sastanku u Beogradu sa određenim poteškoćama  u pripremama Evropskog šampionata (vazdušno i MK oružje, gađanje glinenih golubova i veliki kalibar) čiji će domaćini od 31. jula do 14. avgusta iduće godine biti Beograd na strelištu u Kovilovu i Pančevu (veliki kalibar).

– Evropski šampionat je izuzetno veliko takmičenje, koje će po broju učesnika nadmašiti sve što je do sada organizovano u Beogradu, a sa Streljačkim savezom Srbije nismo uspostavili onaj nivo saradnje i komunikacije koji bi bio poželjan i normalan u ovoj situaciji – rekao je u izlaganju predsednik Milan Šotra. Šotra je obavestio i o sastanku, koji je posle skoro dvomesečnih odlaganja, održan sa predsednikom Streljačkog saveza Srbije Obradom Stevanovićem i njegovim saradnicima:

– Ponudili smo da „Bg sportski centar Kovilovo“ preuzme kompletnu organizaciju Šampionata Evrope, uz angažovanje stručnih kadrova Streljačkog saveza Srbije neophodnih za organizaciju takmičarskog dela u disciplinama MK i vazdušno oružje. Jedan od glavnih razloga za ovakav predlog, uz već dokazanu umešnost i iskustvo u organizaciji velikih međunarodnih takmičenja koje ima  „Bg sportski centar Kovilovo“, nalazi se u činjenici da se u funkciju takmičenja stavljaju svi raspoloživi kapaciteti i ljudstvo. Konkretan odgovor još nismo dobili, a već je vreme da se potvrde rezervacije hotelima i ozbiljno počnu pripreme.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Milica Babić na gradskom prvenstvu nadmašila državni rekord

Streljački savez za leteće mete  Srbije biće i organizator i Svetskog šampionata u gađanju glinenih golubova na jednom od najboljih strelišta u svetu u Kovilovu od 3. do 16. septembra 2011.

– Dva velika prvenstva u istoj godinu su ogromni izazovi i obaveza – naglasio je Šotra. – Imamo već uigrane timove, jer smo 2005. organizovali Prvenstvo Evrope i Svetski kup u gađanju glinenih golubova – trap, skit i dubl trap, 2007. finale Svetskog kupa – glineni golubovi i 2008. ponovo Svetski kup u gađanju glinenih golubova, tako da se ne bojimo i ovog posla koji je pred nama. Na oba takmičenja podeliće se 53 vize za OI u Londonu, a održaće se i izborna Generalna skupština Evropske streljačke konfederacije 30. jula iduće godine. Sa sportskog aspekta, učinićemo sve, u saradnji sa selektorom reprezentacije Srbije za glinene golubove Dejanom Mihajlovićem, da pripremimo naše reprezentativce za Prvenstvo sveta i Šampionat Evrope, a tome smo podredili i naš kalendar takmičenja za 2011.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Srbi bez finala, Pletikosić vrlo dobar MK puškom drugog dana SK u Minhenu

Sezona će početi 12. marta 2011. „Memorijalom Vojislava Rakića“ u spomen na strelca, učesnika Lovačke lige Srbije i istaknutog streljačkog radnika koji je preminuo u novembru. Održaće se četiri Kupa Srbije kao i finale, a od međunarodih takmičenja iduće godine kontrolna će biti Kup Evrope u Beogradu od 17. do 22. maja i „Velika nagrada Beograda“ od 20.do 24. jula.

Usvojeni su i finansijski izveštaji i izveštaji o radu uz pohvale omladinskoj Školi streljaštva SS za leteće mete Srbije, jer se čak osam juniora i juniorki našlo na rang listama. Na žalost, a na to je ukazao i predsednik Milan Šotra, rezultati starijih strelaca su u padu, u „E“ klasi je samo jedan takmičar i to Goran Stojadinović (Novi Sad) u disciplini skit.  U „A“ klasi  je devet strelaca, jedan u skitu i osam u trapu, među njima i jedan junior:

– Skit je izuzetno napredovao, čestitke i selektoru Mihajloviću koji je podržao ovu disciplinu i „skitaši“ moraju da posluže kao primer „uspavanim“ takmičarima u discipni trap, jer se od stare slave ne živi a rezultati u svetu izuzetno brzo napreduju – bio je kritičan predsednik Milan Šotra, istakavši da će se Streljački savez za leteće mete Srbije, kroz institucije sistema boriti za bolji finansijski položaj u Ministarstvu omladine i sporta Srbije, jer sada dobija 1,9 milona dinara godišnje a sa tim novcem ne može da se očekuje da u dogledno  vreme ovaj sport dobije olimpijca ili vlasnika neke svetske i evropske medalje.

Povezana vest:  Arsovićevoj srebro u trostavu

Generalni sekretar Snježana Vajagić naglasila je u izveštaju o radu da je ove sezone izuzetno porastao broj strelaca i ekipa u svim takmičenjima (u 2009. deset ekipa i 47 strelaca, u 2010. 18 ekipa i 72 strelca) zahvaljujići i saradnji sa Lovačkim savezom Srbije sa kojim će se usaglasiti i kalendari takmičenja.. Posebno je podvukla da moraju da se stimulišu klubovi da rade još više sa juniorima i juniorkama. Delegacija Streljačkog saveza za leteće mete Srbije obavestiće Međunarodnu federaciju Streljačkih sportova (ISSF) na sastanku 11. i 12. decembra u Minhenu o pripremama za Prvenstvo Evrope i Šampionat sveta u gađanju glinenih golubova u Beogradu iduće godine.

–  Očekujem od svih članova Predsedništva Streljačkog saveza za leteće mete Srbije da se aktivno uključe u organizaciju ova dva takmičenja. Uživamo izuzetan ugled u svetu kao domaćini i organizatori i ne smemo da se dogodine obrukamo – rekla  je Snježana Vajagić.