Jasna_Sekaric_i_Obrad_StevanovicUsvojen Pravilnik o stručnom radu SS Srbije, nije usvojena Preporuka o raspodeli nagrada trenerima

 

Pravilnik o stručnom radu u Streljačkog saveza Srbije usvojen je na sednici Upravnog odbora u Beogradu, kojom je predsedavao predsednik Obrad Stevanović, ali će važiti tek od 1. septembra 2012. odnosno završetka olimpijskog ciklusa. Bilo je dosta polemika i rasprava i na kraju je prevagnuo stav da se u sredini olimpijskog ciklusa ne menja stručni tim koji dobija i koji je do sada već obezbedio četiri olimpijske vize za London 2012. Pravilnik predviđa uvođenje funkcija direktora reprezentacije, saveznog trenera za pušku i pištolj, kao i trenere reprezentacije i precizira način njihovog biranja.

Nije, međutim, usvojen drugi veoma važan dokument Preporuka o raspodeli nagrada trenerima strelaca, koju je pripremio predsednik Streljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović sa saradnicima i kojom je trebalo da se regulišu odnosi u ovoj osetljivoj oblasti.

Povezana vest:  Istorijski uspeh strelaca Srbije

Za usvajanje Preporuke u načelu (kasnije bi se raspravljalo o procentima) bili su samo predsednik Obrad Stevanović i član UO SSS Siniša Veljković. Svi ostali članovi UO su bili uzdržani i nije bilo većine za njeno usvajanje.

Preporuka je pripremljena na osnovu zahteva jednog broja klubova, trenera i strelaca, a na osnovu predloga i rezultata ankete posle savetovanja održanog u julu u Beogradu. Jasna Šekrić, potpredsednik SS Srbije i predstavnik Saveta strelaca nije učestvovala u glasanju (zbog obaveze ranije je napustila sednicu), ali je u diskusiji iznela stav strelaca da 50 procenata nacionalne nagrade koja pripada trenerima za rezultate strelaca pripadne ličnom treneru (treneru u klubu), glavnom treneru reprezentacije 30 procenata i selektoru 20 procenata. Obrad Stevanović je u istakao da se na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo dvadesetak trenera, strelaca i sportskih radnika, iskristalisao predlog da lični trener dobije 50 procenata, po 20 procenata selektor i trener reprezentacije i 10 procenata klub strelca. Međutim, do rasprave o procentima nije se uopšte stiglo.

Povezana vest:  Krstina Stojanović, Marija Šunjevarić, Milovanović i Tucović pobednici finala Kupa SSS

– Nismo smirili situaciju, mislim da smo, naprotiv, raspirili vatru i da oni koji su bili nezadovoljni činjenicom da se novac od nagrade trenerima raspoređivao samo između članova stručnog štaba reprezentacije koji su išli na takmičenja, biti sada ogorčeni i veoma ljutiti. Lično, uradio sam ono što sam smatrao da moramo da uradimo da bismo sprečili haos koji preti da naruši sistem rada u streljačkoj organizaciji, jer je novac posvađao strelce pa se i  u reprezentaciji osećaju velike podele, kao i mnoge trenere. Pripremio sam predlog Preporuke, ali nije usvojen i lično smatram da ovo nije dobro. Odgovornost za sve što se dalje bude dešavalo snosiće i članovi Upravnog odbora SSS – rekao je Obrad Stevanović.

Povezana vest:  Zapadna Srbija nišanila „muševe" u Gornjem Milanovcu

Stav da treba „dosledno poštovati postojeću Uredbu“  koja ne predviđa da se novac na bilo koji način daje ličnom treneru, zagovarali su delegat iz Niša Dragoslav Bata Milošević i selektor Zoran Stojiljković. U raspravi Miloš Bugarin je, takođe, tražio „poštovanje zakonskog okvira“, dok je Todor Dimitrijević naglasio da je veoma važno „prvo uspostaviti ugovorne odnose između stručnog štaba reprezentacije i saveza i, potom, na tom osnovu raspoređivati sredstva“.

Zaključeno je da se poštuje Statut SSS i da se godišnja skupština održi do kraja godine, a kao priprema, za desetak dana, još jedna sednica Upravnog odbora.