zorana_arunovic_kup_decembar_2010 (1)Zorana Arunović: Ne idem iz Srbije

 

Najbolja sportistkinja Srbije u 2010. godini, članica streljačke reprezentacije Zorana Arunović ne razmišlja o mogućnosti da karijeru nastavi takmičeći se za neku drugu državu, uprkos tome što u rodnoj zemlji trenira pomoću „štapa i kanapa“.

-Zašto da idem negde drugde kada mogu sve da uradim ovde? Volim svoju zemlju. Nije da ne mogu da pređem negde, ali meni je motivacija da budem najbolja i da to uradim u Srbiji“, kazala je Arunovićeva u intervjuu posle dobijanja priznanja Olimpijskog komiteta Srbije.

Arunovićeva je ove godine osvojila titulu prvaka sveta u gađanju vazdušnim pištoljem i srebro na istom takmičenju u Minhenu u malokalibarskom pištolju. U toj discplini ispunila je i Olimpijsku normu.

Povratak sa Svetskog prvenstva u Minhenu, međutim, ostao je upamćen i posle ispovesti selektora Zorana Stojiljkovića, koji se požalio na uslove u kojima se strelci pripremaju. Na takmičenja idu kombijem, koji često sami plaćaju, kao što čine i sa municijom.

zorana_arunovic_kup_decembar_2010 (2)-Uslovi su i dalje teški. I dalje smo na štapu i kanapu, ali ako se ništa nije promenilo posle pet olimpijskih medalja Jasne Šekarić i njenih šest učešća na Olimpijskim igrama ne mogu sad ja da očekujem da se nešto promeni posle naših sedam medalja na Svetskom ili četiri na Evropskom prvenstvu – kazala je Arunovićeva.

Povezana vest:  Predrag Šotra novi predsednik Streljačkog saveza za leteće mete Srbije

-Koliki god to zaista bio uspeh, dosta dosta vremena će proći pre nego što se nešto promeni u srpskom sportu. Međutim, mi smo navikli, ne žalimo se. Navikli smo da se o tome priča samo kada su okolnosti jako otežavajuće. Kada na otvorenom pucamo na dva stepena Celzijusa – dodala je 24-godišnja šampionka.

Neadekvatni uslovi za pripreme u prošlosti su već nagnali neke sportiste iz Srbije da preuzmu državljanstvo druge zemlje i tamo jure svoje snove.

Brojni su primeri. Nataša Janić, trostruka olimpijska prvakinja u kanuu, tako je sve medalje osvojila za Mađarsku, iako joj se i otac Milan takmičio za Jugoslaviju. Zorana Arunović, ipak, ne gubi motivaciju.

-Održava me to što želim da budem najbolja. Prosto i jednostavno. To mi je motivacija. I ništa ne može da me spreči u tome – istakla je Arunovićeva, koja ne veruje da je odsustvo pritiska uzrok sjajnih rezultata srpskih sportista u čiji je rad retko uložen veliki novac, kao što je slučaj sa bogatijim zemljama.

Povezana vest:  Srbija osma nacija na EŠ u Mariboru

-Jasna već 20 godina puca u ovakvim uslovima. Mi mlađi nastavljamo, jer bolje nemamo. I onda je normalno da se, kada odemo na velika takmičenja, gde su uslovi mnogo bolji, i mi sami pokažemo u boljem svetlu – ocenila je.

Šekarićeva je u takvim uslovima uspela da stigne i do prestižnog priznanja Međunarodne streljačke federacije (IŠF) – „strelac milenijuma“. Arunovićeva je još daleko od takvih nagrada, ali je po mnogima na dobrom putu.

-Ne bih se možda sasvim zadovoljila da budem upola dobra kao Jasna, ali i to bi bilo dovoljno. Ona je stvarno neprevaziđena, ne samo kod nas i ne samo u streljaštvu. Ona je neko koga rezultatima treba pratiti i svakako bi prijalo svako poređenje sa njom – navela je Arunovićeva, koja je već sarađivala sa Šekarićevom.

Povezana vest:  Nemanja Mirosavljev napadnut u Novom Sadu (VIDEO)

Ekipnu srebrnu medalju u Minhenu u gađanju malokalibarskim pištoljem Srbiji su donele Jasna Šekarić i sestre Zorana i Jelena Arunović. Sve njih naredne sezone očekuju evropska prvenstva u gađanju vazdušnim, pa i malokalibarskim pištoljem, kao i četiri Svetska kupa.

-I naredne godine ćemo dobro da se pokažemo, jer ipak smo prvakinje Evrope u vazdušnom pištolju i vicešampionke sveta u malom kalibru. Svestrana smo ekipa. Očekujem medalje, neću da kažem koje, da ne ureknem ili da ne ispadne da nisam ispunila obećanje – istakla je Arunovićeva, kojoj je, i pored brojnih medalja, nagrada za najbolju sportistkinju Srbije jedno od najdražih priznanja u karijeri.

-Uvek sam želela ovu nagradu, zato sam i počela da se bavim ovim sportom, još kada sam se 2005. godine prvi put pojavila na ovakvoj manifestaciji. Želja mi je bila da budem među svim ovim sportistima koji mogu da kažu: ‘E mi smo najbolji’. To je prava slika i prilika najboljih sportista države – naglasila je Arunovićeva.

PHOTO: ataimages.rs