Damir Mikec je osvojio osmo mesto u finalu takmičenja vazdušnim pištoljem prvog dana Svetskog kupa u Bakuu.

Vrlo blizu finala bila je Zorana Arunović, koja je u kvalifikacijama iste discipline u ženskoj konkurenciji zauzela 11.mesto.

Mikec, evropski vicešampion i pobednik prethodnog Svetskog kupa u Limi, je u kvalifikacijama zabeležio 584 krugova i kao treći prošao u finale.

Finale je, kao što je poznato, prvi put ove sezone održano po pravilima koja su bila važeća na Olimpijskim igrama u Tokiju i biće primenjena na OI u Parizu. Ispadanje počinje ranije, posle 12.hica, nema duela za zlato. Posle prve serije od pet dijabola, Mikec se nalazio na petom mestu. Međutim, zbog nekoliko lošijih pogadaka u narednih pet hitaca pao je na osmo mesto na kojem je ostao i posle 12.hica kada ispada osmoplasirani.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, CELF, Vukovi sigurni u Ljubljani, sa prvog mesta u plej-of

Pobedom je iznenadio Iranac Lafmejani, koji je iza sebe ostavio iskusnog Ukrajinca Olega Omelčkuka.

U muškoj konkurenciji učestvovalo je 112 strelaca, a sem Mikeca, predstavljali su nas Dimitrije Grgić koji je zauzeo 43. i Duško Petrov, koji se plasirao na 62.mesto.

Konkurencija je bila žestoka i u ženskom takmičenju, u kojem su startovale 104 dame. Zorana Arunović je pogodila 577 krugova, što je bilo dovoljno za 11.mesto. Našu takmičarku je samo jedan krug delio od plasmana u finale. Poslednju „ulaznicu“ za finale osvojila je Seval Ilajda Taran iz Turske sa 578 krugova. U slučaju da je i Zorana zabeležila 578 krugova bila bi u prednosti u odnosu na Turkinju, zbog većeg broja unutrašnjih centara.

Povezana vest:  GIMNASTIKA, Kraj karijere za olimpijskog pobednika Pol Ham

Jovana Todorović je zauzela 70. poziciju.

Sutra će biti održana takmičenja miks parova. Za nadmetanje mešovitih parova pištoljem prijavljeno je 55 timova, a među njima i srpski tandemi Zorana Arunović/Damir Mikec i Jovana Todorović/Dimitrije Grgić.

Srbiju će u takmičenju miks timova puškom predstavljati ekipe Teodora Vukojević/Lazar Kovačević i Andrea Arsović/Milutin Stefanović. Učestvovaće čak 72 miksa.

Povezana vest:  NHL, nedelja 27. decembar

Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Sajad Porhoseini Lafmejani (Iran) 240,2, 2. Oleg Omelčuk (Ukrajina) 239,8, 3. Robin Valter (Nemačka) 217,6… 8. Damir Mikec 116,5. Kvalifikacije: 1. Sarabjot Sing (Indija) 589… 3. Mikec 584… 43. Dimitrije Grgić 576… 62. Duško Petrov 573…

Vazdušni pištolj, žene: 1. Ana Korakaki (Grčka) 241,3, 2. Olena Kostevič (Ukrajina) 240,6, 3. Ritm Sangvan (Indija) 219,1… Kvalifikacije: 1. Ranksin Điang (Kina) 588… 11. Zorana Arunović 577… 70. Jovana Todorović 564…

Foto: Streljački savez Srbije