petkovic atanasov stevanovic 2Strelcima za program 30 miliona dinara, za proslavu 125 godina od osnivanja saveza 2012. očekuju početak izgradnje strelišta

 

Dragan Atanasov pomoćnik ministra za omladinu i sport Srbije Snežane Samardžić Marković, posetio je Streljački savez Srbije povodom potpisivanja ugvora o finansiranju programa u 2011. Domaćini su mu bili predsednik saveza Obrad Stevanović i generalni sekretar Nenad Petković.

Atansov je obišao i strelište na Carevoj ćupriji izgrađeno 1954. koje je u veoma lošem stanju. Obavestio da će Streljački savez Srbije dobiti za programe u 2011. 30 miliona dinara:

– Kao i ostali savezi, i streljački će moći da računa na podršku ministarstva i u organizovanju kampova perspektivnih sportista, stipendiranju strelaca koji su ispunili kriterijume iz kategorizacije, na nacionalna priznanja i nagrade. Takođe, uskoro ćemo potpistai i ugovor o pomoći Streljačkom savezu Srbije za organizaciju Šampionata Evrope u Beogradu ove godine – naglasio je Atanasov.- Trudićemo se da obezbedimo optimalne uslove za pripreme i takmičenja u predolimijskoj 2011. Da je budžet veći, bilo bi više i sredstava za infrastrukturu i objekte koji su veoma potrebni streljaštvu. Sport će, inače, dobiti u 2011. više nego lane, budžet je planiran na oko 1,2 milijarde.

Povezana vest:  Živkovićeva, Sebić i Mikec pobedili u Novom Sadu

Prošle godine izdvojeno je za sport i omladinu oko 0,4 procenata budžeta Srbije, a Atanaosv je na pitanje da uporedi naš sportski budžet sa budžetima drugih zemalja rekao:

– Izdvajanja za sport okolnim zemljama su od 2,5 procenata pa naviše, a u Finskoj se izdvaja čak 8 procenata. Kao nekadašnji sportista, osećam koliko je potreban novac sportu i bio bih zadovoljan kada bismo u dogledno vreme imali oko 1 do 1,5 procenat za sport čime bi se sigurno rešila i mnoga goruća pitanja i u sportskoj infrastrukturi. Na primeru Fudbalskog saveza Srbije i izgradnje centra koji će imati i druge sportske sadržaje, možemdo da vidimo kako je dobra saradnja međunarodih organizacija FIFA i UEFA, lokalne samouprave i ministarstva omlaidne i sporta dovela do sjajnog konačnog rezultata i tim putem mora da krenu i drugi savezi. Na žalost, ne postoji pravna mogućnost da u novi zakon uvedemo i obavezu izdvajanja sredstava sa sport, iako Evropska unija proporučuje da ona budu od 2 do 5 procenata nacionalnog budžeta. Možemo samo da preporučimo i da u saradnju sa drugim ministarstvima ponudimo i nova rešenja kao što su poreske olakšice, formiranje fonda za sport koji bi okupao sponzore i čija bi se sredstva usmeravala na medijski neatraktivne pojednačne sportove i finansiranje programa sportista po imenu i prezimenu kakav već sprovodimo u saradnji sa OK Srbije.

Povezana vest:  Henkok odbranio titulu u skitu

Obrad Stevanović predsednik Strljekčog saveza Srbije  se zahvalio Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Olimpijskom komitetu Srbije i Sportskom savezu Srbije na podršci bez koje streljački sport ne bi mogao da zadrži visok nivo rezultata:

-Prošle godine, strelci su osvojili sedam svetskih, četiri zlatne evropske medalje i četiri olimpijske vize za London i po tome je streljaštvo među najuspešnijim sportskim granama u Srbiji. Na žalost, i ovako dobri rezultati nisu nam pomogli da nas ima više u medijima, a kada vas nema  na TV i u štampi, teško dolazite do sponzora – rekao je u pozdravnoj reči Obrad Stevanović, zamolivši brojne novinare koji su se okupi na Carevoj ćupriji da samo malo više pažnje posvete uspesima srpskih strelaca.

Povezana vest:  Italijan Kamprijani osvojio zlatnu medalju u trostavu

U 2011.Beograd će biti domaćin Šampionata Evrope u disciplinama MK oružje i gađanje glinenih golubova na strelištu u Kovilovu i Pančevu, a dobra organizacija i osvajanje još nekoliko viza za London su prioritetni zadaci streljačke organizacije:

– Šampionat Evrope  je od 31. jula do 14. avgusta i očekujemo blizu 2.000 učesnika i gostiju jer je u pitanju poslednje takmičenje MK oružjem na kome mogu strelci iz Evrope da izvade olimpijske vize. Naša obaveza je i da sačuvamo ugled dobrih organizatora, ali i da pripremimo naše strelce i postignemo i visoke rezultate. Takođe, veoma je važno da počnemo, a da 2012. kada ćemo proslaviti 125 godina organizovanog streljaštva u Srbiji, dobijemo i konkretan plan izgradnje modernog centra kakav zaslužuju srpski strelci. Nadamo se, jer imamo obećanja,  da će nam u tome pomoći i ministartsvo i OKS kao i Grad Beograd sa kojim imamo odličnu saradnju.

Konferenciji za medije prisustvovali su i predsednik Stručne komisije SSS Goran Maksimović olimpijski šampion iz Seula 1988. kao i samostalni stručni saradnik u SSS Bojana Nikolić.