Dve nedelje posle izuzetno uspešnog učešća na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Hamaru, srpske strelce od ponedeljka očekuju novi izazovi na međunarodnoj sceni.

U ponedeljak u Rio de Žaneiru počinje drugi Svetski kup u 2022.godini, na kome će se takmičiti reprezentativci tridesetak zemalja.

Srbiju će u Brazilu predstavljati šestoro strelaca puškom i jedna takmičarka pištoljem.

Puškom u ženskoj konkurenciji boje naše zemlje braniće evropska prvakinja vazdušnom puškom Teodora Vukojević, zatim Andrea Arsović i Sanja Vukašinović. U muškoj konkurenciji učestvovaće Milenko Sebić, bronzani u trostavu sa OI u Tokiju, Milutin Stefanović i Lazar Kovačević. Uz šestoro strelaca puškom, u Riju će se nadmetati aktuelna evropska i svetska vicešampionka vazdušnim pištoljem Zorana Arunović. Olimpijski vicešampion pištoljem Damir Mikec propušta takmičenje.

Povezana vest:  Ivana Maksimović i Dragana Paleček najuspešniji strelci Beograda u 2013.

Prvog dana takmičenja na strelištu koje je bilo poprište Olimpijskih igara 2016.godine, na vatrenu liniju izlazi šestoro naših takmičara. Svetski kup startuje u ponedeljak pojedinačnim takmičenjima vazdušnom puškom. U ženskoj konkurenciji, uz tri srpske, nastupiće još 49 takmičarki. Za plasman u finale u nadmetanju muškaraca boriće se 42 strelca.

Kao što je objavljeno minule sedmice, Svetski kup u Rio de Žaneiru će biti prvo takmičenje po pravilima koja će se primenjivati na Olimpijskim igrama u Parizu. Nova pravila su kombinacija onih koja su važila do kraja prošle godine i onih koja su primenjivana od 1.januara do kraja marta. Ipak, format finala je više sličan starim pravilima, koja su bila na snazi do kraja 2021. Sabiraće se rezultati u krugovima, ali novina je da će se na kraju u duelu za zlato direktno suočiti dvojica najboljih finalista. U duelu se računaju poeni.

Povezana vest:  U Gabali svi hvataju poslednji voz sa mirisom baruta

Finala su na programu u popodnevnim i večernjim satima po srednjeevropskom vremenu.