2zorana_arunovic

Srbija ima za sada dvoje sigurnih učesnika finala Svetskog kupa, samo se ne zna u kom gradu!

Međunarodna federacija streljačkih sportova (ISSF) saopštila je da je otkazano finale Svetskog kupa u gađanju glinenih golubova od 2. do 9. oktobra u Kairu zbog celokupne situacije u toj zemlji. Takmičenje je prebačeno u Al Ain u Ujedinjene Arapske Emirate i novi temin biće uskoro saopšten.

Zbog ovog preseljenja, El Ain je morao da otkaže finale Svetskog kupa (1. – 8. novembar) u klasičnim streljačkim disciplinama puškom i pištoljem. ISSF nije odredio novog domaćina ovog takmičenja na kome učestvuju najbolji strelci  na osnovu rezultata i plasmana sa četiri svetska kupa u sezoni, branilac titule u toj disciplini, a u godini posle OI ili SP i olimpijski šampion, odnosno prvak sveta u toj disciplini. U godini OI i SP automatski učestvuju i svi osvajači medalja sa tih takmičenja.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Mikec peti, Grgić osmi vazdušnim pištoljem na SK u Minhenu

Srbija je obezbedila jednog učesnika i to je Zorana Arunović, svetska šampionka vazdušnim pištoljem iz Minhena 2010.  Skoro sigurno drugi učesnik je, posle pobede u Čangvonu vazdušnim pištoljem, Andrija Zlatić  jer se do sada nije desilo da se pobednik svetskog kupa ne plasira. Zlatić je trenutno prvi na listi na osnovu plasmana sa svetskih kupova sa 24 boda (15 za prvo mesto i devet za rezultat).

Šansu da se na kraju plasira u finale i gađa za kristalni globus ISSF ima i Ivana Maksimović koja je osvojila bronzu vazdušnom puškom u Koreji. Trenutno je šesta sa 20 bodova (osam za plasman i 12 za rezultat).

Na listi osvajača bodova za finale Svetskog kupa je na osmom mestu i Andrea Arsović (vazdušna puška) sa 16 bodova (tri za šesto mesto u Sidneju i 13 za rezultat).

Povezana vest:  Suspendovana prijava srpskih strelaca za EŠ u Danskoj

Ispod osmog mesta su trenutno Bobana Veličković sa 8 bodova (tri za šesto mesto u Sidneju vazdušnim pištoljem i pet za rezultat), Jasna Šekarić sa 5 bodova (tri za šesto mesto u Sidneju MK pištoljem i dva za rezultat), Nemanja Mirosavljev sa 3 boda (tri boda za šesto mesto MK puškom trostav u Sidneju) i Damir Mikec sa 2 boda (dva boda za sedmo mesto MK pištoljem u Sidneju).

Za plasman u finale Svetskog kupa računa se samo najbolji učinak na nekom od četiri svetska kupa u sezoni.  Za plasman među osam ne konkurišu strelci koji su se kvalifikovali po druga dva osnova (svetski šampion ili branilac titule).

Bodovi za plasman daju se po formuli prvo mesto na svetskom kupu 15, drugo deset, treće osam, četvrto pet, peto četiri, šesto tri, sedmo dva i osmo jedan bod. Za razultat bodovna formula je: za rezultat ravan ili bolji od svetskog rekorda 15 bodova, za rezultat slabiji za krug – 14, za dva kruga – 13, za tri kruga – 12, četiri kruga – 11 bodova itd. Rezultat koji je 15 i više krugova slabiji od svetskog rekorda ne donosi poene.

Povezana vest:  Damir Mikec vicešampion sveta vazdušnim pištoljem

Srpski strelci imaju 12 kristalnih globusa za pobede u finalu Svetskog kupa. Najviše trofeja, šest, osvojila je Jasna Šekarić: 1988. (dva), 1990, 1996, 1999. i 2005. Goran Maksmimović ima tri (1988, 1990. i 1991), po jedan imaju Lidija Mihajlović (2009.), Stevan Pletikosić (1991) i Nemanja Mirosavljev (1995).

Preostala dva svetska kupa u 2011. održaće se od 14. do 22. maja u Fort Beningu (SAD) i Minhenu od  16. do 23. juna.