UZBUDLJIVO U BUDVI PODMLADAK NA VATRENOJ LINIJI

Dobar start reprezentacije Srbije puškom u Ligi mladih Evrope u Budvi

Srpska reprezentacija vazdušnom puškom dobro je startovala u Ligi mladih Evrope pobedivši na kvalifikacionom turniru istočnog regiona u Budvi selekciju Hrvatske sa 14:10. Gabrijel Dautović je osvojio šest poena, Tijana Kolarik pet, a Tiha Todorović tri. U reprezentaciji je i Aleksandar Petkovski.

– U nedelju gađamo protiv Hrvatske odlučujući meč za ulazak među dve najbolje ekipe i plasman u finale – kaže član stručnog  štaba Ivan Manojlović.- Pobeda nam sigurno otvara vrata finala, a postoje kalkulacije, u zavisnosti od ishoda meča Rusija – Hrvatska, da prođemo i ako izgubimo. U grupi puškom su samo tri reprezentacije Srbija, Hrvatska i Rusija.

Povezana vest:  Mladost iz Inđije pobednik Kupa Srbije serijskom vazdušnom puškom

Reprezentacija pištoljem u kojoj su bili  Dragan Građin, Jelena Tomić i Emilija Zdravković poražena je u prvom kolu od Ukrajine sa 18:6 i svaki član naše selekcije osvojio je po dva boda. U nedulje gađaju protiv Rusije i Ukrajine i dve pobede sigurno vode ovu selekciju u finale u oktobru. U vođstvu reprezentacije je i Dušan Hartner.

U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite. U grupama po regionioma gađa se 40 dijabola, a rivali se određuju žrebom. Pre meča određuju se i redosled strelaca – prvi iz jedne ekipe gađa sa prvim iz druge i tako redom. Posle svakih deset dijabola (moraju da se ispale za 12 minuta) proglašava se rezultat. Za pobedu u tih deset dijabola (seriji) strelac dobija dva poena, nerešeno donosi poen. Na kraju, ukupan zbir bodova po serijama određuje ekipnog pobednika, maksimalno može da bude 24:0.

Povezana vest:  Mikec pobedio u Trzinu

U finalu i meču za treće mesto gađa, takođe, strelac protiv strelca, ali sa 20 dijabola i ograničenim vremenom za nišanjenje od 75 sekundi za svaku. Posle svakog hica proglašava se pobednik (hici se ocenjuju na decimalu) i on dobija dva boda. Za nerešen rezultat dobija se bod. Maksimalno može da bude 120:0

U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju. U drugom finalu 2010. u Bolonji  Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.

Povezana vest:  Muškoj seniorskoj reprezentaciji Srbije ekipno srebro na EP u Danskoj