STEVAN PLETIKOSIC

U SUSRET EŠ U BEOGRADU OD 31. JULA DO 14. AVGUSTA – MALA STRELjAČKA ČITANKA (1)

SENIORI I JUNIRI OGLEDAĆE U BEOGRADU PUŠKOM SLOBODNOG IZBORA

Kraljevska disciplina za majstore

o Trostav, pravi streljački maraton, traži kompletnog strelca

o Olimpijski meč za ljude hladne krvi…

Jedna  od najatraktivnijih disciplina klasičnog streljšatva je nadmetanje seniora i jurnira MK puškom slobodnog izbora.

U Beogradu na Prvenstvu Evrope MK oružjem, u gađanju trčećeg vepra, glinenih golubova (strelište „Bg sportski centra Kolviolovo) i puškom velikog kalibra na 300 metra (takmičenje je u Pančevu u kasarni NH „Stevica Jovanović“) od 31. jula do 14. avgusta, ovim oružjem gađaće seniori i juniori u dve discipline – trostav 3 puta 40 metaka i 60 metaka ležeći, takozvani olimpijski meč.

Svemirsko oružje

Puška slobodnog izbora je teška oko osam kilograma i ima dodatne elemente (podesivu „potkovicu“ na kundaku, specijalan dodatak za levu ruku kod stojećeg stava…).

Na njoj nema optike, na zadnjem nišanu (bliže strelcu) je takozvani diopter kojim može da se veoma precizno koriguju parametri nišanjenja, a na prednjem nišanu je „ring“ (prsten koji zatvara“mušicu“ i olakšava nišanjenje).

Malkokalibarski metak je u našim standardima kalibra 5.56, težak ispod tri grama.

Takmičar nosi posebno odelo od kože i tvrdog platna kojim „učvršćuje“ stavove. Propisi o debljini odela na pojedinim delovima (laktovi, kolena, preklopi, pojas i pregibi…) su strogi i pre svakog takmičenja oružje i oprema idu na tehničku kontrolu. Takmičar ima pravo da nosi i specijalnu rukavicu na levoj ruci. Takođe, meri se i snaga okidanja koja mora da bude do određene granice (na okidač se okači teg određene teđžine i on mora da ga izdrži a da puška ne „klikne“). Oružje i oprema prolaze strogu tehničku kontrolu pre takmičenja, a posle takmičenja, strelac može da bue pozvan na proveru i da bude eliminisan ako se utvrdi da je oprema u međuvremena doživela „promene“.

Povezana vest:  Aplauzi Milanu Šotri na Skupštini ESK

Cene puška su po nekoliko hiljada evra, a odelo je i do 1.000 evra.

Centar od 10 milimetra

Takmičar gađa u elektronsku metu na daljini od 50 metra čiji je centar deset milimetra.

U disciplini trostav, gađa tri stava po 40 metaka – ležeći 45 minuta, stojeći 75 minuta i klečeći 100 minuta, i između svakog stava ima deset minuta pauze da pripremi mesto na vatrenoj liniji. Ukupno meč traje dva časa i 15 minuta. U ovo vreme, takmičaru se računa i takozvana „proba“ pred svaki stav, kada on podešava pušku i stav. Broj metaka za probu nije ograničen, i jedino je važno da onih 40 metaka za meč bude ispaljeno u predviđenom vremenu.

Posle meča, osam najboljih strelaca po ukupnom rezultatu iz sva tri stava, učestvuje u finalu (raspucavanju) za trofeje. Gađa se dodatnih deset metaka iz stojećeg stava, na komandu sudije pre svakog hica. Vreme za nišanjenje i opaljivanje je 75 sekundi.

U disciplini 60 metaka ležeći, takozvanom olimpijskom meču, gađa se 60 metaka i oni sa probom moraju da se ispale za 75 minuta. Rezervisan je za ljude hladne krvi i mirnog pulsa, jer su rezultati visoki i serija od 98 krugova od sto mogućih je – „slaba“.

U olimpijskom meču, finale (raspucavanje) ima takođe osam učesnika sa najboljim rezultatima posle 60 metaka. Gađa se ležeći, na komandu sudije, a vreme za nišanjenje i opaljivanje je 45 sekundi.

U obe discipline, pogodak u osnovnom delu (meču) se računa na pun krug (deset, devet, osam…) a u finalu elektronika pogodak ocenjuje na decimalu. Strogi cenatr u raspucavanju može da ima maksimalnu vrednost 10,9 ( u osnovnom delu je samo 10).

Povezana vest:  Đorđe Savić ponos „Oka sokolovog"

Visoki rezultati

Svetski i evropski rekordi se vode po dva osnova: svetski i evropski rekord osnovnog dela (posle tri puta 40 metaka – ukupni rezultat ili posle 60 metaka – ukupni rezultat) i svetski i evropski rekord finala (osnovnom rezultatu dodaje se rezultat finala – raspucavanja). Tri najbolja takmičara sa ukupno najboljim rezultatom, osnovni deo plus finale, dobijaju medalje.

U ekipnoj konkurenciji, svetski i evropski rekordi vode se sabiranjem rezultata tri člana ekipe samo iz osnovnog dela.

Na svetskoj rang listi u trostavu vodi Peter Šidi (Mađarska),  naš Nemanja Mirosavljev je četvrti!

Svetske i evropske rekorde drži Slovenac Rajmond Debevec – sa finalom 1.287,9 (finale Svetskog kupa u Minhenu 1992.) odnosno 1.186 krugova iz osnovnog dela sa istog takmičenja.

Ekipni svetski rekord drže Austrijanci sa 3.508 sa EŠ u Plzenu 2003.

Najbolji rezultat sezone od naših strelaca ima Nemanja Mirosavljev od 1. 184 kruga sa Svetskog kupa u Fort Beningu. To je i naš državni rekord. Državni rekord finala drži Goran Maksimović od 1.274,5 krugova sa Svetskog kupa u Zagrebu 1991. Ekipni rekord je 3.481 krug (SK Milicionar – Krcun, PJ 2000 i reprezentacija SCG sa EŠ u Plzenu 2003).

U gađanju MK puškom 60 ležeći na svetskoj i evropskoj rang listi vodi Belorus Martinov. Mirosavljev je 11. na svetskoj i osmi na evropskoj rang listi.

Apsolutni svetski rekord od 600 krugova prvi je oborio Bočkarev (SSSR) 1989. na EŠ u Zagrebu a potom je još 13 strelaca, od toga 11 iz Evrope postavilo rekord koji ne može da bude oboren. Drugi u istoriji svetskog streljaštva je to uradio Stevan Pletikosić  u finalu Svetskog kupa u Minhenu 1991.  Pošto je bio junior ovaj rezultat mu je upisan i kao juniorski svetski rekord.

Povezana vest:  Arsovićevoj srebro u trostavu

Svetski  i evropski rekord finala drži Nemac Kristijan Kles od 704,8 krugova. Ekipni svetski i evropski rekord drže Austrijanci 1.793 kruga sa EŠ u Plzenu 2003.

U disciplni 60 ležeći, evropski juniorski rekord finala je 705,5 (Rus Gorkovec, EŠ 2004. u Minhenu). Svetski i evropski rekord za juniore pojedinačnog dela je 600 krugova našeg Pletikosića.

Srpski junorski državni rekord osnovnog dela je 600 krugova Pletikosića iz Minhena 1991. a sa finalom  703,4 sa istog takmičenja.

(U SLEDEĆEM NASTAVKU: I dame imaju trostav…)

Juniori probijaju led 2. jula

Raspored takmičenja u disciplini MK puška, trostav 3 puta 40 metaka i 60 ležeći za seniore i juniore na EŠ „Beograd 2011“:

2. avgust

10,45: MK puška 60 metaka ležeći, juniori: Borislav Mazinjanin (Policajac), Žarko Trifunjagić (Novi Sad) i Igor Čotra (Zvezdara). Finale od 13,15 časova.

4. avgust

9,00: MK puška, 3 puta 40 metaka, juniori: Borislav Mazinjanin (Policajac), Žarko Trifunjagić (Novi Sad) i Igor Čotra (Zvezdara). Finale do 13,30 časova.

10,45 i 15 časova: MK puška 60 metaka ležeći, eliminacije u dve grupe, seniori: Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac) i Milenko Sebić (Policajac). Računaju se za ekipni deo.

5 avgust

9,00: MK puška, 60 metaka ležeći, seniori, pojedinačne kvalifikacije (ako prođu eliminacije). Finale je od 11,30 časova.

7.avgust

9,00: MK puška 3 puta 40 metaka, seniori Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac) i Milenko Sebić (Policajac). Finale od 13,30 časova.