andrea arsovic1111

MALA STRELjAČKA ČITANKA (2)

SENIORKE I JUNIORKE GAĐAĆE NE EŠ U BEOGRADU MK SPORT PUŠKOM TROSTAV I OLIMPIJSKI MEČ

Dve discipline – jedno finale

Dame će na Prvenstvu Evrope u Beogradu od 31. jula do 14. avgusta gađati malokalibarskom sport puškom dve discipine, trostav 3 puta 20 metaka (ležeći, stojeći i klečeći) i 60 metaka ležeći (olimpijski meč). Finale će gađati samo u disciplini trostav.

Lakša puška

Takozvana sport puška za seniorke i juniorke je teška do šest i po kilograma.

Na  njoj nema optike na nišanima, na zadnjem nišanu je „diopter“ kojim se veoma precizno reguliše nišanjenje. Na prednjem nišanu je krug („ring“).

Malokalibarski metak je u našim standardima kalibra 5,6 mm. (.22).

I takmičarke nose posebno odelo, od kože ili čvrstog platna sa ojačanjima na pojedinim delovima (laktovi, kolena, pojas…) koja „učvršćuju“ stavove i olakšavaju takmičenje.

I puška i odelo podležu propisima i pre svakog takmičenja se na tehničkoj kontroli proveravaju. Takmičarke mogu da nose specijalnu rukavicu za levu ruku. Kao i kod puške slobodnog izbora, puška prima samo jedan metak (nema magacin). Sudije imaju pravo da posle meča obave kontrolu oružja i opreme.

Sport puška košta kao i puške slobodnog izbora za seniore i juniore (nekoliko hiljada evra) a odelo je do 1.000 evra.

Isti centar – manje metaka

Takmičarke u trostavu gađaju kao i seniori u metu na daljini od 50 metara, jedino je broj metaka upola manji. Prečnik centra je 10,4  milimetra.

Za trostav 3 puta 20 metaka ukupno vreme da ispale sva tri stava za takmičarke je 2 časa i 15 minuta. Nemaju ograničenje po stavovima kao muškarci, odnosno raspoređuju vreme kako im odgovara. U 2 časa i 15 minuta je uključeno i vreme za probu i „nameštanje“ stavova. Gađa se uvek prvo ležeći 20 metaka, potom stojeći 20 metaka i na kraju klečeći 20 metaka. Broj metaka za probu (podešavanje puške, nameštanje stava) nije ograničen.

Povezana vest:  Jakšić sa maksimalnih 50 golubova na deobi prvog mesta

Posle završetka meča najboljih osam takmičarki po ukupnom zbiru rezultata iz tri stava ide u finale. Tamo gađaju dodatnih deset metaka u stojećem stavu na komandu  sudije. Vreme za nišanjenje i opaljivanje je 75 sekundi. Ukoliko takmičarka zakasni piše joj se promašaj.

Ukoliko više takmičarki imaju isti finalni rezultat, a odlučuje se o raspodeli medalja,  gađaju takozvani “šot of”, jednim metkom. Bolji rezultat određuje plasman. Ukoliko je i ovde rezultat isti, što se dešava iako se pogoci ocenjuju na decimalu, gađa se još jednom i tako do odluke. Plasman ostalih finalistkinja sa istim rezultatom određuje se na osnovu bolje finalne serije.

Ukoliko više takmičarki ima isti osnovni rezultat, a mesta u finalu je manje od tog broja, raspucavaju sa dodatnih pet metaka koji se ocenjuju na decimalu. Takmičarke sa boljim ukupnim rezultatom odlaze u finale.

U osnovnom delu (meču) pogoci se ocenjuju na pun krug (centar je deset, zatim devet, osam…). U finalu, pogodak se očitava na decimalu i strogi centar ima maksimalnu vrednost 10,9 krugova. Sabiranjem rezultata osnovnog dela i finala (raspucavanja) dobijaju se osvajači medalja.

U disciplini MK puška , 60 metaka ležeći, dame i juniorke ne gađaju finale. Posle osnovnog dela, koji traje sat i 15 minuta, odmah se određuje redosled.  Ukoliko je rezultat isti, bolja je takmičarka koja ima u 60 pogodaka više unutrašnjih centara (za pušku elektronski mereno 10,3 i bolje).

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Bobana Veličković ubedljiva u Francuskoj

U obe discipline, ekipni rezultat se dobija sabiranjem rezultata tri takmičarke posle osnovnog dela.

Svetski, olimpijski i evropski rekordi se vode po dva osnova u pojedinačnoj konkurenciji – osnovnog dela (meč) i finala (rezultat sa dodatnih deset metaka).

Nemice su  čudo

Možda će disciplina trostav za seniorke biti i hit Šampionata Evrope u Beogradu. Sigurno su u prvom planu Nemice koje u reprezentaciji imaju svetsku rekorderku i najbolju na evropskoj listi Sonju Fajlšifter. Ove sezone od evropskih takmičarki najbolji rezultat imala je Švajcarkinja Anik Marže od 588 krugova na Svetskom kupu u Fort Beningu. Nemica Eva Fridel u Fort Benigu i Francuskinja Emili Eveske u Čangvonu imale su po 587 krugova. Amerikanke Bejerle ima rezultat sezone od 589 krugova u Sidneju!

Na svetskoj  rang listi za trostav vodi Amerikanke Džejmi Bejerle,   Nemica Fajlšifter je druga i ujedno vodeća na evropskoj rang listi.  Andrea Arsović je najbolje plasirana od naših strelaca na 18. mestu. Svetski i evropski rekord finala i osvnog dela drži Sonja Fajlšifter (Nemačka) – sa finalom 698 krugova i u osnovnom delu 594 kruga. Oba je postavila na Svetskom kupu u Minhenu 2006.

Svetski ekipni rekord drže Amerikanke od 1.758 krugova sa SP u Minhenu 2010.

Najbolji rezultat sezone kod nas imala je Andrea Arsović, dva puta po 584 kruga na Svetskim kupovima u Fort Beningu i Minhenu. Državni rekord finala drži Lidija Mihajlović (Niš) sa 689 krugova iz finala Svetskog kupa u Vuksiju u Kini 2009. Državni rekord osnovnog dela je 590 krugova i postavila ga Lidija Mihajlović prošle godine u finalu Svetskog kupa. Ivana Maksimović sa 587 krugova u osnovnom delu i 684 kruga sa finalom drži juniorske rekorde i postavila ih je na SP u Minhenu 2010.

Povezana vest:  Odložen Svetski kup u Nju Delhiju, otkazan predolimpijski turnir

Reprezentacija Srbije (Mihajlović, Maksimović, Arsović) je postavila ekipni državni rekord od 1.754 kruga na SP u Minhenu 2010.

U gađanju MK puškom 60 metaka ležeći, najbolji rezultat ove sezone imala je Jelena Banović iz Partizana od 594 kruga u Kupu Srbije a od reprezentativki Andrea Arsović takođe iz Partizana dva puta po 593 kruga na Prvenstvu Srbije i u finalu Kupa Srbije.

Svetski rekord  je 597 krugova i drži ga pet takmičarki, do toga tri iz Evrope. Ruskinja Marina Bobkova ga je prva postavila  na SP u Barseloni 1998. Ekipni svetski i evropski rekord pripada selekciji SSSR sa 1.786 krugova sa SP u Moskvi 1990.

Naš državni rekord osnovnog dela je 595 krugova i postigla ga je dva puta Sanja Ivošev ( PJ 1996. i 1997.) a ekipni je vlasništvo Novog Sada od 1.775 krugova sa Prvenstva Srbije 2001.

(U SLEDEĆEM NASTAVKU: Mnogo pištolja i disciplina…)

Juniorke ležeći gađaju 2. avgusta

Raspored takmičenja MK sport puškom za žene i juniorke:

2. avgust

9,00: MK puška, 60 metaka ležeći, ekipno i pojedinačno, juniorke: Tašana Bogatinkovski  (Pančevo), Jelena Zeljajić (Partizan), Katarina Biserčić (Niš).  Ne gađaju finale.

3. avgust

9,00: MK puška, 60 metaka ležeći, seniorke, ekipno i pojednačno: Andrea Arsović (Partizan), Dragana Todorović i Ivana Maksimović („Novi Beograd Ušće“). Ne gađaju finale.

10,45. MK puška trostav 3 puta 20 metaka, juniorke: Tašana Bogatinovski (Pančevo), Katarina Biserčić (Niš) i Tijana Kolarik (Pančevo). Finale od 14,15  časova.

5. avgust

MK puška 3 puta 20 metaka, seniorke Andrea Arsović (Partizan), Dragana Todorović i Ivana Maksimović („Novi Beograd Ušće“). Finale od 16 časova.